Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα

«Αν η Ιταλία τραβηχτεί από το χείλος της καταστροφής, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να τη διευκολύνουν», σημειώνει το άρθρο.

Bloomberg: Η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα

«Η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είναι ο τίτλος άρθρου του πρακτορείου Bloomberg, με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησής της για τον προϋπολογισμό της χώρας.

«Οι νέοι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας φαίνεται να εμμένουν στο πρόγραμμα που τους έφερε στην εξουσία», σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας: «Το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι ότι θα δουν τη λογική».

«Ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν φαίνεται καλός», σημειώνει το άρθρο, εξηγώντας : «Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου για 0,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν και το έλλειμμα παραμένει εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, παραβιάζει την υποχρέωση των χωρών με υψηλό χρέος να καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να το μειώσουν, κάτι που στην περίπτωση της Ιταλίας θα σήμαινε ένα έλλειμμα σημαντικά χαμηλότερο από το 2%».

Το ιταλικό χρέος, που ανέρχεται περίπου στο 130% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας. «Αν οι επενδυτές χάσουν την πίστη τους ότι η κυβέρνηση μπορεί να το ελέγξει, οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις φοβερές επιλογές της προσπάθειας διάσωσης της Ιταλίας, της επίβλεψης μίας χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή του να επιτραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να φύγει από αυτό», σημειώνεται.

Ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, η σκληρή πραγματικότητα μπορεί ακόμα να αναγκάσει την Ιταλία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης. Οι ειδήσεις των κυβερνητικών σχεδίων για τον προϋπολογισμό αύξησαν ήδη το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, μία εξέλιξη που είχε αποδειχθεί αποθαρρυντική στο παρελθόν.

«Αν η Ιταλία τραβηχτεί από το χείλος της καταστροφής, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να τη διευκολύνουν», σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας: «Μπορούν, για παράδειγμα, να εστιάσουν λιγότερο στους δημοσιονομικούς κανόνες και περισσότερο στο να διασφαλίσουν ότι η Ρώμη χρησιμοποιεί καλύτερα τους πόρους - για παράδειγμα, αυξάνοντας τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν συνθλιβεί από την αρχή της ύφεσης, παρά δίνοντας περισσότερα στους συνταξιούχους».

πηγή: Bloomberg, μετάφραση ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v