Σε ιστορικό υψηλό η απόδοση του τουρκικού 10ετούς

Εσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα του 20% η απόδοση του δεκαετούς τίτλου. Αδυνατεί να ανακάμψει η λίρα. Οι συζητήσεις για capital controls και προσφυγή στο ΔΝΤ.

Σε ιστορικό υψηλό η απόδοση του τουρκικού 10ετούς

Η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε σήμερα το φράγμα του 20% καθώς η προσπάθεια αντίδρασης της λίρας μετά τα χτυπήματα των τελευταίων ημερών αποδείχτηκε θνησιγενής.

Η απόδοση σήμερα το μεσημέρι αναρριχήθηκε στο 20,09% έναντι 18,93% χθες σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Μόλις προ τριμήνου ήταν στο 13,9%.

Τα ομόλογα σε δολάριο που έχει εκδώσει η γειτονική χώρα εμφανίζουν ελαφρά καλύτερη εικόνα. Το risk premium που ζητούν οι επενδυτές για το 10ετες που λήγει τον Οκτώβριο του 2028 έναντι του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου είναι 4,625% έναντι 4,583 τη Δευτέρα. Ο συγκεκριμένος τίτλος είχε εκδοθεί τον Απρίλιο με spread 3,37%.

Μετά το sell off της Δευτέρας η λίρα ανέκαμψε κατά 2% σήμερα αλλά σταδιακά έχασε τα κέρδη της. Το νόμισμα που πραγματοποίησε ιστορικό χαμηλό έχει χάσει 28,7% της αξίας του φέτος. Οι απώλειες μόνο του Αυγούστου φτάνουν το 7,8%.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο χρηματιστήριο. Ο δείκτης BIST 100 έχει απώλειες 2,2% στις συνεδριάσεις του Αυγούστου αλλά συνολικά έχει χάσει το 17,8% της αξίας του από την αρχή της χρονιάς. Σε δολαριακούς όρους η πτώση είναι 40%.

Η κατάσταση είναι τέτοια που όπως μεταδίδει το Bloomberg στα trading rooms πληθαίνουν οι συζητήσεις για πιθανή διάσωση από το ΔΝΤ ή πιθανή επιβολή capital controls. Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα ωστόσο τηρούν σιγή ιχθύος.

Σχολιάζοντας την εικόνα στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura Η. Gullberg σχολιάζει ότι «θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί χωρίς όρους σε αυξήσεις επιτοκίων και τα διατηρήσει υψηλά μέχρι ο πληθωρισμός περιοριστεί».

Κάποιοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από πράξεις νομισματικής πολιτικής για να ελεγχθεί η κατάσταση. «Θα είναι ένα σοκ με τον ένα τρόπο ή τον άλλο: είτε πολιτικό σοκ ή μακροοικονομικό σοκ ή ένας συνδυασμός των δυο» εκτιμά ο Christopher Granville, της TS Lombared. «Ο τρόπος όμως να γλυκαθεί το χάπι θα είναι μια πολιτική διευθέτηση με την Δύση. Αυτό θα μετριάσει πολύ τον πόνο».

Η βουτιά της λίρας οδηγεί τους εταιρικούς ισολογισμούς κοντύτερα στην άβυσσο καθώς έχουν δανειστεί πολύ σε ξένο νόμισμα.  Οι επιχειρήσεις κάθονται πάνω σε ένα χρέος 337 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα με ένα καθαρό έλλειμμα 217 δισ. δολαρίων έναντι του ενεργητικού, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Τα capital controls έχουν γίνει κάτι παραπάνω από ένα ακραίο σενάριο καθώς οι αρχές δεν δείχνουν σημάδια αναστροφής σε περισσότερο ορθόδοξες πολιτικές», δηλώνει η Shamaila Khan διευθύντρια αναδυόμενων αγορών στην AllianceBernstein. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, σφιχτότερες δημοσιονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v