Η κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ είναι εξαιρετικά τεταμένη, σημείωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα πιθανών νέων εκλογών.
Μετά από τέσσερις ώρες συζητήσεων την Τρίτη, με τη Μέρκελ και τους συντηρητικούς συμμάχους της Βαυαρίας, οι οποίες δεν κατάφεραν να φέρουν λύση στη διαφωνία τους για τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία απειλεί τον συνασπισμό, η Νάλες είπε:
«Σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, έχουμε μία πολύ τεταμένη κατάσταση στον συνασπισμό… Δεν είναι ικανοποιητικό να μην υπάρχει πρόοδος και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί».
Οπως μεταδίδει το Reuters, όταν ρωτήθηκε αν ετοιμάζεται για νέες εκλογές, απάντησε: «Δεν ξέρω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε».
Τι προηγήθηκε
Περίπου τέσσερις ώρες κράτησε η συνάντηση της «Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού», των επικεφαλής δηλαδή των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU, CSU, SPD), στην Καγκελαρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών, εξαιτίας τόσο της ενδοκυβερνητικής διαμάχης για το προσφυγικό, όσο και τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδόματα που αφορούν την οικοδόμηση ιδιόκτητης κατοικίας.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ και από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η αρχηγός του Αντρέα Νάλες και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, είχε απευθύνει έκκληση για ενότητα, τονίζοντας ότι οι τύχες των δύο κομμάτων είναι συνδεδεμένες.
Οι προτάσεις
Από την πλευρά του ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε στο Focus-Online ότι «συμφωνούμε στον στόχο, αλλά το θέμα είναι η διαδικασία», αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών εισηγείται την άμεση επανέναρξή τους, ενώ η καγκελάριος προκρίνει «ευρωπαϊκές» λύσεις, έστω με διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ.
Στη διαμάχη παρενέβη χθες Τρίτη και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δηλώνοντας: «Έχω πολλές φορές αυτές τις μέρες αναρωτηθεί πώς μπορούμε να προωθήσουμε επιτυχώς τη λογική και το όραμα στον δημόσιο διάλογο, όταν στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα στην ίδια την κυβέρνηση καβγαδίζουν αμείλικτα και με τέτοια σκληρότητα για προβλήματα που μπορούν να λυθούν».
CSU: Αλλαγές από την επόμενη εβδομάδα
Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θέλει να εισαχθούν πιο σφιχτοί έλεγχοι στα σύνορα της χώρας για τους μετανάστες, από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχός του.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Alexander Dobrindt είπε στη γερμανική τηλεόραση σήμερα ότι «από την επόμενη εβδομάδα θέλουμε να απορρίπτονται οι μετανάστες στα σύνορα, αν έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν τη διαδικασία του ασύλου εκεί».
Πρόσθεσε ότι το CSU περιμένει να δει αν η κα Μέρκελ, που είναι αντίθετη με τους πιο σφιχτούς εθνικούς ελέγχους και επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση, επιστρέψει από τη Σύνοδο της ΕΕ στα τέλη αυτής της εβδομάδας με μία συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική. Όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές: «Πρέπει να δράσουμε τώρα».
Η Σύνοδος
Σε αυτή την ατμόσφαιρα η κυρία Μέρκελ μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσει ότι αν την 1η Ιουλίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή της πρότασής του.
Αντίστοιχα, η κυρία Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι αυτό αφορά το δικαίωμα της καγκελαρίου να χαράσσει την πολιτική γραμμή της χώρας.