Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης... Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.
Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ είπε πως λογικά θα υπάρχει νέα γερμανική κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα.
Η προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άνγκελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης, η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.
Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι εισφορές για την ασφάλιση υγείας θα μοιράζονται ίσα μεταξύ των εργοδοτών και των υπαλλήλων, πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και πως θα υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα και δημιουργία νέου χρέους.
Οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν επίσης να καταργήσουν σταδιακά τον φόρο αλληλεγγύης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στο σχέδιο των 28 σελίδων, που έχει δει το Reuters, τα τρία κόμματα δεσμεύονται να εργαστούν στενά με τη Γαλλία για να ενισχύσουν την ευρωζώνη, δίνοντας «συγκεκριμένα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό» για την οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και για τη στήριξη της «κοινωνικής σύγκλισης» και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν μελλοντικό «προϋπολογισμό επενδύσεων για την ευρωζώνη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στο σχέδιο που έχει δει το Reuters αναφέρεται επίσης πως οι Συντηρητικοί και το SPD σκοπεύουν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, να περιορίσουν περαιτέρω τις εξαγωγές όπλων και να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για την εξαγωγή όπλων, αλλά και να τερματίσουν αμέσως τις εξαγωγές όπλων προς χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη.
Επίσης, σχεδιάζεται φοροελάφρυνση 10 δισ. ευρώ για πολίτες σε διάστημα τριών ετών έως το 2021, δαπάνη 4 δισ. ευρώ για την προώθηση της κοινωνικής στέγασης και της ιδιοκτησίας κατοικιών, επένδυση 5,95 δισ. ευρώ στην ψηφιοποίηση, την παιδεία και την έρευνα, ενώ υπάρχει στόχος μέχρι το 2030, το 65% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το σχέδιο αναφέρει πως οι Συντηρητικοί και το SPD δεν θέλουν να κλείσουν κανένα κεφάλαιο της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ούτε όμως και να ανοίξουν καινούρια κεφάλαια.
Στο προσφυγικό θέμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η συμφωνία προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων τον χρόνο, που θα δέχεται η Γερμανία, καθώς και επ' αόριστον αναστολή της οικογενειακής επανένωσης.
Το χρονοδιάγραμμα
Σήμερα θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει τη σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.
Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν τη σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών τη Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε πως η συμφωνία της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι θετική για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας πως αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Ευρώπη.
«Σε όρους ουσίας, είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που συμφώνησαν το CDU/CSU και το SPD», είπε. «Είναι μια σημαντική, θετική, μελλοντική συνεισφορά στη συζήτηση για την πολιτική στην Ευρώπη», πρόσθεσε.