Τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Καταλονία από Ραχόι

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα έχει διορία ως τη Δευτέρα για να διευκρινίσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 και οι κινήσεις της Ευρώπης.

Τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Καταλονία από Ραχόι

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε διορία ως τη Δευτέρα στον Κάρλες Πουτζδεμόν για να επιβεβαιώσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μεταδίδει η El Pais.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αν ο Καταλανός ηγέτης επιβεβαίωσε ότι κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, τότε θα έχει τρεις ημέρες για να αναθεωρήσει τη θέση του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το αρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας. 

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, είχε δηλώσει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα απευθύνει επίσημη ερώτηση προς την κυβέρνηση της Καταλονίας για το αν τελικά κήρυξε ή δεν κήρυξε την ανεξαρτησία της.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να ζητήσει επισήμως από την Καταλανική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν έχει ή δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο κ. Ραχόι.

«Η απάντηση από τον πρόεδρο της Καταλονίας θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, τις επόμενες ημέρες», είπε, συμπληρώνοντας πως θα συνεχίσει να ενεργεί με «προσεκτικό και υπεύθυνο» τρόπο.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προέχει προτού ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος, αν και το Σύνταγμα δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να δοθεί η απάντηση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη».

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις,ζήτησε εκ νέου να υπάρξει σεβασμός στην ισπανική συνταγματική τάξη, δηλώνοντας πως ευελπιστεί να μπει τέλος στη διαμάχη στην Ισπανία.

Τι περιλαμβάνει το άρθρο 155

Η διάταξη επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας», εξηγεί η Τερέσα Φρέισες, του αυτόνομου πανεπιστημίου της Βαρκελόνης.

Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής, σύμφωνα με τον Χοσέ Κάρλος Κάνο Μοντεχάνο, του πανεπιστημίου Computense de Madrid.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελόνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d' Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο, δίνεται η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

Πώς ενεργοποιείται το άρθρο 155;

Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί μονομερώς να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της περιοχής να επανέλθει στη συνταγματική τάξη και στη συνέχεια να του δώσει χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωθυπουργός, ο Μαριάνο Ραχόι εν προκειμένω, υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και γνωστοποιεί τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας, στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος. Εάν εγκρίνουν τις προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει ελεύθερα τα χέρια για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Ομως η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα», σύμφωνα με ένα ισπανό γερουσιαστή, ή 8 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Πέρεθ Ρόγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v