Βυθίστηκαν το Μάιο οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη πως ο αυξανόμενος πληθωρισμός «τρώει» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα υποχώρησε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με το 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές του Bloomberg.
Εξαιρώντας τα καύσιμα κίνησης, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,6%, ποσοστό που αντανακλά τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έναν χρόνο.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ενδείξεις πως η πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά αρχίζει να εξελίσσεται σε πραγματικό πλήγμα για την εγχώρια αγορά, με λιανικούς πωλητές σε όλους τους τομείς να προειδοποιούν για δύσκολες συνθήκες στο εμπόριο τις τελευταίες εβδομάδες.
Πέραν των καυσίμων, κάθε κατηγορία λιανικού εμπορίου εμφάνισε πτώση πωλήσεων τον περασμένο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει πως οι αυξανόμενες τιμές -λόγω της αδύναμης στερλίνας- αναγκάζουν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τις δαπάνες χωρίς διακρίσεις.
Οι πωλήσεις αγαθών των νοικοκυριών εμφάνισαν πτώση 5,7%, τα ενδύματα και τα υποδήματα υποχώρησαν κατά 0,1%, ενώ οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα σημείωσαν πτώση 0,8%. Άλλα καταστήματα, περιλαμβανομένων πωλητών υπολογιστών και βιβλίων, εμφάνισαν πτώση της τάξης του 2,9%. Οι πωλήσεις τροφίμων αποδυναμώθηκαν κατά 0,9%.
Η κατάσταση προμηνύει προκλήσεις για μια οικονομία που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους καταναλωτές της, ενώ προσθέτει και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι ενόψει διαπραγματεύσεων Brexit και χωρίς αυτοδυναμία.
Τα πραγματικά εισοδήματα υποχωρούν με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σε σύγκριση με τους μισθούς. Οι μέσες τιμές στα καταστήματα, εξαιρώντας τα καύσιμα κίνησης, αυξήθηκαν κατά 2,8% τον περασμένο μήνα. Η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από το Μάρτιο του 2012 και μετά.
Πάντως, το Bloomberg μεταδίδει πως παρά τις υποχωρήσεις, οι πωλήσεις ακόμη βρίσκονται σε πορεία προς το να συνδράμουν στην ανάπτυξη του τρέχοντος τριμήνου, μετά τη βουτιά που κατέγραψαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2017. Προβλέπεται ότι θα αυξηθούν, εκτός κι αν ο Ιούνιος εμφανίσει πτώση 3,3%, μια πτώση που καταγράφηκε τελευταία φορά το 2008.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,6%.