Το Μάρτιο και τον Απρίλιο, χάκερς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν σε υπολογιστές think tanks που συνδέονται με τα δύο πρώτα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας. Έναν χρόνο νωρίτερα, οι επιτιθέμενοι δημιούργησαν έναν ψεύτικο server στην Λετονία από τον οποίο κατέκλυσαν Γερμανούς βουλευτές με phishing emails. Και το 2015, κυβερνοεγκληματίες παραβίασαν το δίκτυο του γερμανικού κοινοβουλίου και έκλεψαν 16 γιγαμπάιτ δεδομένων.
Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις, οι επιθέσεις έχουν συνδεθεί με την Pawn Storm, μια σκιώδη ομάδα με δεσμούς με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες -γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες το Κρεμλίνο να προσπαθήσει να παρέμβει στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ισχυρότερος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη, διεκδικεί και τέταρτη θητεία.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις προσπαθειών παρέμβασης στις εκλογές» από τη Ρωσία, εξηγεί σύμφωνα με το Bloomberg ο Hans-Georg Maassen, επικεφαλής της BfV, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας. «Αναμένουμε άλλη μια αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις ενόψει των εκλογών», προέβλεψε.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Μέρκελ είναι πιθανό να νικήσει τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), η Γερμανία ανησυχεί πως το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ακροδεξιό AfD και να στρέψει τους 2,5 εκατ. ψηφοφόρους που εκτιμάται ότι μιλούν ρωσικά, εναντίον της καγκελαρίου. «Η κυβερνοασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα και η καγκελάριος Μέρκελ την παίρνει πολύ στα σοβαρά», επιβεβαιώνει ο Arne Schönbohm, πρόεδρος της BSI, της κορυφαίας γερμανικής υπηρεσίας ασφάλειας που ασχολείται με την τεχνολογία.
Προκειμένου να προστατευτούν από μπελάδες σαν αυτούς που προκάλεσε η Ρωσία στις ΗΠΑ πέρυσι και ενδεχομένως προσπάθησε να επιφέρει και στη Γαλλία την άνοιξη, οι Γερμανοί τονώνουν τις άμυνες. Το CDU της Μέρκελ καλεί για θέσπιση νέου νόμου που θα επέτρεπε στη χώρα να «αντιστρέψει το χάκινγκ» και να επιτεθεί στους servers των εγκληματιών.
Η BSI προσλαμβάνει φέτος 180 ανθρώπους -από δικηγόρους μέχρι δημιουργούς κώδικα- και πρόκειται να ενσωματώσει ειδικούς στην αρχή που παρακολουθεί τις εκλογές, για να προστατεύσει την εκλογική διαδικασία. Η υπηρεσία έχει συνθέσει ομάδες «απάντησης» σε κυβερνοεπιθέσεις προκειμένου να εξαλείφουν επιθέσεις και να βοηθούν υπηρεσίες όπου έχουν εισβάλει οι επιτιθέμενοι, εμποδίζοντας τα συστήματά τους από το να καταρρεύσουν.
Το Μάιο, η BSI προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη αρχή της Γαλλίας, για να συγκεντρώσουν πληροφορίες επάνω σε επιθέσεις που αναχαιτίστηκαν, όπως μία που είχε στοχοποιήσει την προεδρική καμπάνια του Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας στηρίζει τη δημιουργία μίας νέας σχολής κυβερνοασφάλειας για πολιτικούς και αξιωματούχους IT, όπου θα μαθαίνουν πώς να εντοπίζουν και να αντιδρούν στα χάκινγκς.
Τον Απρίλιο οι ένοπλες δυνάμεις συνέθεσαν μια μονάδα κυβερνοάμυνας που σύντομα θα αποτελείται από 12.000 στρατιώτες και 1.500 πολίτες. Οι διαταγές τους είναι να προστατεύουν ζωτικής σημασίας υποδομή, όπως εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νοσοκομεία, καθώς και στρατιωτικά δίκτυα -τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας έχουν στοχοποιηθεί φέτος 820.000 φορές.
«Από τα τέλη του 2016 εντοπίζουμε επιθέσεις ενάντια στην καγκελάριο Μέρκελ και αναμένουμε ένα σχετικά δυνατό μπαράζ» καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, τονίζει ο Maks Czuperski, επικεφαλής του digital forensic research lab στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως έχει χακάρει ξένες κυβερνήσεις, ενώ την 1η Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα χάκινγκ στις ρωσικές εκλογές, ο Πούτιν ανέφερε πως η χώρα του δεν εμπλέκεται ποτέ σε τέτοιες δραστηριότητες που Ρώσοι «με πατριωτική συνείδηση» μπορεί να αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία.
Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών της Γερμανίας είναι μήπως τα 16 γιγαμπάιτ που εκλάπησαν από το κοινοβούλιο το 2015 –ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα- δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν τις εκλογές. Η επίθεση ήταν τόσο σοβαρή που οι εγκληματίες «τριγύριζαν» στο δίκτυο για μία εβδομάδα πριν γίνουν αντιληπτοί, ενώ ολόκληρο το σύστημα έπρεπε να «πέσει» εντελώς για αρκετές μέρες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας έχουν ανησυχήσει τόσο πολύ για πιθανή ρωσική ανάμειξη στις επερχόμενες εκλογές, που έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία και έχουν δεσμευθεί να μην εκμεταλλευτούν τυχόν αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής από το χάκινγκ της βουλής, για πολιτικό κέρδος, σύμφωνα με πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της.
«Έχουμε γίνει πολύ πιο προσεκτικοί στο τι στέλνουμε με email και τι αποθηκεύουμε εκεί», συνοψίζει ο βουλευτής του CDU, Ansgar Heveling. «Πολλές ενδείξεις καταδεικνύουν πως η Ρωσία είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις και μπορείτε να αναμένετε πως είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποδυναμώσει τη Γερμανία», κατέληξε.