Ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος George Soros υποστήριξε σήμερα σε ομιλία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση και χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό της καθώς αντιμετωπίζει εντεινόμενες απειλές.
Μιλώντας στο Brussels Economic Forum, ο Soros τόνισε πως «η επανεφεύρεση θα πρέπει να αναβιώσει τη στήριξη που απολάμβανε παλιά η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μια τέτοια διαδικασία επαναδημιουργίας θα έπρεπε να επαναξιολογήσει το παρελθόν, να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πολίτες τι πήγε στραβά και έπειτα να προχωρήσει σε προτάσεις για να διορθώσει τα πράγματα.
Ο δισεκατομμυριούχος καλωσόρισε την ιδέα της Γερμανίας να μειώσει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που στοχεύουν στον περιορισμό της ανισότητας στα εισοδήματα, σε περιφερειακό επίπεδο για χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου. Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία, μέλη που είναι καθαροί αποδέκτες κεφαλαίων από τα Ταμεία Συνοχής, έχουν επικριθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα αδύναμα standards τους στο συγκεκριμένο σημείο.
Εχθρικές δυνάμεις
Ο Soros υπογράμμισε πως η Ευρώπη χρειάζεται να ξεπεράσει την τρέχουσα «υπαρξιακή κρίση», με κοινό αγώνα κατά της ανόδου των αντιευρωπαϊκών και ξενοφοβικών αισθημάτων, αλλά και ενάντια στις «εχθρικές δυνάμεις» που την περιβάλλουν.
«Η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν, η Αίγυπτος του Αλ Σίσι και η Αμερική που θα ήθελε να δημιουργήσει ο Τραμπ αν μπορούσε, αλλά δεν μπορεί», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος αναφερόμενος στις δυνάμεις αυτές.
Παράλληλα έκανε έκκληση για ενημέρωση των ευρωπαϊκών συνθηκών, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της ΕΕ, αλλά και το να επιτραπεί η δημιουργία ενός μπλοκ «πολλών ταχυτήτων», στο οποίο οι χώρες θα είχαν μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση.
Μην αποπροσανατολίζεστε από το Brexit
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα έπρεπε να αποπροσανατολίζονται από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών, επεσήμανε ο Soros κατά την ομιλία του.
«Το Brexit θα είναι μια υπέρμετρα βλαβερή διαδικασία, ζημιογόνα και για τις δύο πλευρές. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας γίνεται αισθητό αυτή τη στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, αλλά η προσοχή της έχει εκτραπεί στη διαπραγμάτευση για τον διαχωρισμό από τη Βρετανία», εξήγησε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να τιμωρήσει τη Βρετανία και να προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό πνεύμα. Πρέπει να χρησιμοποιήσει το Brexit ως καταλύτη για να εισάγει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ο επενδυτής πιστεύει πως η διαδικασία του διαζυγίου θα μπορούσε να πάρει μέχρι και πέντε χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί, αλλά στη διάρκεια της περιόδου αυτής, η ΕΕ έχει την ευκαιρία «να μεταμορφώσει τον εαυτό της σε έναν οργανισμό στον οποίο άλλες χώρες όπως η Βρετανία θα ήθελαν να προσχωρήσουν».