Η εμφατική νίκη Μακρόν και η μεγάλη πρόκληση για τη νέα Βουλή

Ανακούφιση στην Ευρώπη από την εκλογή του κεντρώου υποψήφιου με 66% έναντι της Μαρίν Λεπέν. Τα πρώτα μηνύματα του Μακρόν και η δύσκολη μάχη στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Νέα δεδομένα για το γαλλικό πολιτικό σύστημα.

Η εμφατική νίκη Μακρόν και η μεγάλη πρόκληση για τη νέα Βουλή

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι και επίσημα ο νεότερος Πρόεδρος της Γαλλίας, Επικράτησε με ευρεία διαφορά στη μάχη με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο β' γύρο των εκλογών και προσέφερε ανακούφιση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Καλείται τώρα να περάσει τον επόμενο μεγάλο κάβο: να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις προεκλογικές του εξαγγελίες πράξη.

 Ο κ. Μακρόν θα στρέψει αμέσως την προσοχή του στις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου στις 11 και 18 Ιουνίου. Χρειάζεται να «χτίσει» μια σταθερή πλειοψηφία από ένα κόμμα το οποίο ακόμα δεν έχει κανέναν βουλευτή.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε αταξία μετά την αποτυχία των υποψηφίων τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια. Και τα δυο «στρατόπεδα» είναι διχασμένα ως προς ταν θα πρέπει να συνεργαστούν με την προεδρία Μακρόν.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, δήλωσε χθες το βράδυ πως «η κυβερνώσα αριστερά» θα πρέπει να παράσχει στήριξη. Όμως ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ακροαριστερός υποψήφιος που κέρδισε το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ορκίστηκε ότι θα αντισταθεί.

Ο Μπρούνο Λε Μερ, που κάποτε ευελπιστούσε πως θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία με τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να εργαστεί με τον νέο πρόεδρο, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις από άλλα μεγαλοστελέχη του κόμματος.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του Μακρόν τώρα είναι να κερδίσει τη μάχη για τη Βουλή», σχολίασε ο καθηγητής πολιτικής του Sciences Po, Dominique. «Στο γαλλικό σύστημα, αν δεν έχει πλειοψηφία θα έχει περιορισμένη μόνο εξουσία, θα γίνει συνταγματικός μονάρχης. Αν έχει δική του πλειοψηφία, θα έχει όλες τις εξουσίες που δίνει στον πρόεδρο η Πέμπτη Δημοκρατία».

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες στις 11 και 18 Ιουνίου για να εκλέξουν τα 577 μέλη του Κοινοβουλίου. Αν και σε κάθε πρόσφατη προεδρική εκλογή το κόμμα του νικητή έπαιρνε τον έλεγχο στη βουλή –κάτι που είναι απαραίτητο για να οριστεί το υπουργικό συμβούλιο και να περάσουν νόμοι- ωστόσο το αποτέλεσμα αυτή τη φορά είναι «θολό» λόγω της έλλειψης εδραιωμένης βάσης του Μακρόν.

«Η ιδέα από το 1958 ότι οποιοσδήποτε εκλεγεί πρόεδρος θα έχει την κυβερνώσα πλειοψηφία, πρόκειται να καταρρεύσει», σχολίασε ο αναλυτής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μονπελιέ, Nicolas Lebourg. «Ότι ήταν δυνατόν να γίνει έγινε μέχρι στιγμής σε αυτές τις εκλογές, και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Όμως είναι αρκετά βέβαιο πως θα είναι δύσκολο το En Marche! (το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν) να κερδίσει την πλειοψηφία».

Ο Μακρόν, το πολιτικό κίνημα του οποίου δημιουργήθηκε πριν από μόλις έναν χρόνο, προσπαθεί να συγκεντρώσει μια λίστα υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές – έργο που έχει δυσκολευτεί από τη δέσμευση για απόλυτη ισοτιμία φύλων και την υπόσχεση πως οι μισοί υποψήφιοι θα προέρχονται εκτός πολιτικών κύκλων».

«Δεν βλέπω να προκύπτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία», σχολίασε ο Jerome Fourquet της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop. «Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς μια κατάσταση ακυβερνησίας. Στην καλύτερη περίπτωση, το En Marche! Ίσως θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια λειτουργική πλειοψηφία με μια σειρά μικρότερα κεντρώα κόμματα».

Κάθε Γάλλος πρόεδρος από το 1981 έχει προέλθει από τα παραδοσιακά κόμματα –τους Σοσιαλιστές και τους κεντροδεξιούς Γκωλιστές, που πλέον έχουν μετονομαστεί σε Ρεπουμπλικάνοι. Με την «έκπτωση» των υποψηφίων τους στον πρώτο γύρο των εκλογών, βρίσκονται σε αναταραχή πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Μια μερική δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές. Η OpinionWay υποστήριξε στις 3 Μαΐου πως το En Marche! Θα κερδίσει 249 με 286 έδρες, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοί τους 200 με 215 έδρες, οι Σοσιαλιστές 28 με 43, το Εθνικό Μέτωπο 15 με 25, η κεντροαριστερά 6 με 8. Όμως η δημοσκόπηση κάλυπτε μόνο τις 535 έδρες της ηπειρωτικής Γαλλίας, εξαιρώντας τις 42 έδρες της Κορσικής, των υπερπόντιων τμημάτων και των Γάλλων που μένουν στο εξωτερικό.

Χθες πάντως δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

Κάθε πρόβλεψη με βάση το αποτέλεσμα των προεδρικών είναι επικίνδυνη, όμως, λόγω της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν εξελίξει.

«Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη»

Χθες ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα "ας αγαπήσουμε τη Γαλλία".

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Στις πρώτες δηλώσεις του, αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους. 

"Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους" περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο των λαών της ηπείρου μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι "θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών" πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Λίγο αργότερα ο ίδιος μετέβη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της "Ωδής στην Χαρά" του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

"Απόψε, η Γαλλία νίκησε" είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και τόνισε ότι θέλει "να σταθεί στο ύψος" της "εμπιστοσύνης" που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι "θα κάνει τα πάντα" προκειμένου να μην υπάρχει πλέον "κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους". "Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε" προσέθεσε.


Ανω του 60% το ποσοστό του Μακρόν

Με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων, ο κεντρώος Μακρόν επικρατεί με 66,06% της Λεπέν που λαμβάνει 33,94%.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν επικοινώνησε άμεσα με τον Μακρόν τηλεφωνικά και τον συνεχάρη για την επικράτηση, παραδεχόμενη την ήττα της. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά. Αλλωστε συγκέντρωσε πάνω από 10,6 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό διπλάσιο από το 18% που είχε πετύχει ο πατέρας της το 2002. Κάλεσε δε τους Γάλλους σε συστράτευση με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σε επίπεδα - ρεκόρ κινήθηκε και η αποχή, με το ένα τρίτο των ψηφοφόρων να ψηφίζει άκυρο, λευκό ή αποχή.

 

 

 

Οι διεθνείς αντιδράσεις 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας. Η ίδια η καγκελάριος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνομίλησε με τον Εμμ. Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την "μεγάλη νίκη" του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη, επίσης, τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης». 

Τσίπρας: Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη η νίκη Μακρόν

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter. Σημειώνει τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.

«Η νίκη του @EmmanuelMacron είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ώστε η Γηραιά Ήπειρος, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, «να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς».

Μητσοτάκης: Εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη νίκη του κ. Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία.

Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού.

Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας». 

Οι ανοικτές πληγές και η επόμενη ημέρα

Το σίγουρο είναι ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών ανέδειξε το μεγάλο διχασμό που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία, όπου το 45% των ψηφοφόρων επέλεξε να ψηφίσει υπέρ υποψηφίων που θέλουν να ανατρέψουν τους δεσμούς της χώρας με την ΕΕ. Είναι άλλωστε και η πρώτη φορά από το 1958 που στον β’ γύρο δεν πέρασαν οι υποψήφιοι των ρεπουμπλικάνων και των σοσιαλιστών, των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v