Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να κερδίζει momentum σύμφωνα με τον Maurice Obstfeldt, τον ανώτατο οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομική προοπτική, ο ειδικός τόνισε πως «μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής».
Η έκθεση του Ταμείου με τίτλο World Economic Outlook προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,5% για φέτος, από 3,1% για το 2016. Τοποθετεί τη βρετανική ανάπτυξη στο 2%, δηλαδή ποσοστό ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο το ΔΝΤ προειδοποίησε για δυσκολίες που ενδέχεται να αποδυναμώσουν τις παγκόσμιες προβλέψεις του.
Το Ταμείο υπογράμμισε την πιθανότητα προστατευτισμού και «εμπορικών εχθροπραξιών».
Πάντως, κατά κύριο λόγο η έκθεσή του είναι πιο αισιόδοξη από άλλες που έχει δημοσιεύσει εδώ και καιρό. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το Ταμείο έχει εκφράσει ανησυχίες πως η ανάκαμψη δεν καταφέρνει να κερδίσει momentum.
Αυτή τη φορά, το ΔΝΤ βλέπει εύρωστες χρηματοοικονομικές αγορές και «μια πολυαναμενόμενη κυκλική ανάκαμψη στη μεταποίηση και το εμπόριο».
Η ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων επίσης έχει βοηθήσει να διαλυθούν οι φόβοι του Ταμείου για αποπληθωρισμό ή μειούμενες τιμές, τα οποία θεωρούνταν κίνδυνοι ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να επιδεινώσει την οικονομική αδυναμία.
Η πρόβλεψη για φέτος αποτελεί σημαντική βελτίωση από το περσινό 3,1%. Επιπλέον, αξιοσημείωτες είναι οι εκτιμήσεις για τις μεγαλύτερες οικονομίες, οι οποίες δεν αναμένεται να υποστούν υποχώρηση στην οικονομική δραστηριότητα φέτος ή του χρόνου.
Ακόμη και η Βραζιλία ή η Ρωσία, δύο χώρες που έχουν πληγεί από σημαντικές επιπτώσεις από διεθνείς και εγχώριες πολιτικές δυσκολίες, προβλέπεται πως θα εμφανίσουν ανάπτυξη φέτος, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρή.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εντοπίζει πιθανά ρίσκα που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις βασικές του προβλέψεις. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση κάνει αναφορά σε αυξανόμενες «πιέσεις για εσωστρεφείς πολιτικές σε προηγμένες οικονομίες».
Το κείμενο σημειώνει επίσης την απώλεια θέσεων εργασίας δεξιοτήτων μεσαίου επιπέδου σε ανεπτυγμένες οικονομίες, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών αλλαγών που πραγματοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990: υπάρχει αντιπαράθεση επάνω στο κατά πόσο το αυξημένο παγκόσμιο εμπόριο έχει συνδράμει σε αυτή την απώλεια.