Οι «ταύροι» ψωνίζουν και πάλι από το κινεζικό «μαγαζί», πιέζοντας ανοδικά τις τιμές των μετοχών για το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και τα υψηλότερα από το αναμενόμενο εταιρικά κέρδη.
Ο δείκτης αναφοράς MSCI China έχει ενισχυθεί 13% τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, ενώ ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 3,8% μέχρι στιγμής.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι μετοχές που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ηπειρωτική Κίνα έχουν διαγράψει μια αρκετά σταθερή ανοδική πορεία -οι αγορές στη Σανγκάη και τη Σεντζέν έχουν ενισχυθεί κατά 7% και 4,5% αντίστοιχα.
«Αυτό το τρίμηνο που πέρασε ήταν πολύ καλό για τις μετοχές της Κίνας», επιβεβαίωσε ο Larry Hu, οικονομολόγος στην Macquarie για την ασιατική χώρα, αποδίδοντας την άνοδο σε στέρεη ανάπτυξη κερδών, σε ισχυροποίηση της αγοράς κατοικιών και σε ένα σταθερό γουάν.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, πρόκειται για ένδειξη πως ίσως η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για χρόνια, οι επενδυτές φοβούνταν πως η ανάπτυξη της Κίνας θα κατέρρεε με «ανώμαλη προσγείωση», αναταράσσοντας την παγκόσμια οικονομία.
«Έχει σημειωθεί αυτή η κυκλική ανάκαμψη -η Κίνα είναι σε φάση τόνωσης (…) αυτό φαίνεται στα οικονομικά στοιχεία και φαίνεται και στις ανακοινώσεις κερδών πολλών εταιριών», εξήγησε ο Brendan Ahern, ανώτατος επικεφαλής επενδύσεων στην Krane Funds Advisors, που έκανε λόγο για «κρυφή bull market».
Η Κίνα περιορίζει τις διεθνείς επενδύσεις στα εγχώρια χρηματιστήριά της, ωστόσο οι ξένοι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν έκθεση με τη διαπραγμάτευση κινεζικών εταιριών στο Χονγκ Κονγκ ή την Νέα Υόρκη. Μπορούν επίσης να κάνουν αγορές μέσω ειδικών προγραμμάτων που υλοποιεί η κινεζική κυβέρνηση για να τονώσει τις επενδυτικές ροές μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.
Το διεθνές δίκτυο εξηγεί πως, παρότι μεγάλο μέρος των φετινών ανόδων προέρχονται από επενδυτές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, οι εγχώριες αγορές επίσης βλέπουν μια ανοδική τάση. Η Σανγκάη και η Σεντζέν έχουν εμφανίσει «υγιή αρχή» το 2017, αν και «ο κόσμος είναι ακόμα λίγο διστακτικός», τόνισε ο Francis Cheung, επικεφαλής στρατηγικής για Κίνα και Χονγκ Κονγκ στη χρηματιστηριακή CLSA.
Μια άνθηση στην αγορά κατοικιών τώρα τελευταία, καθώς και οι πρόσφατες πολιτικές της κεντρικής τράπεζες, έχουν τρομάξει κάποιους Κινέζους επενδυτές που σε ένα βαθμό εξακολουθούν να παραπαίουν από το εντυπωσιακό κραχ στα μέσα του 2015, όταν εξαφανίστηκε χρηματιστηριακή αξία τρισεκατομμυρίων.