Roach: «Απογοητευτική» και «ενοχλητική» η συνάντηση των G20

Το ανακοινωθέν των G20 είναι «προφανής αντανάκλαση» του αυξανόμενου προστατευτισμού στις ΗΠΑ, τόνισε ο καθηγητής. Η «ενοχλητική συνεδρίαση» είναι ενδεικτική μιας αμερικανικής οικονομίας που δεν στηρίζει την πολυμέρεια.

Roach: «Απογοητευτική» και «ενοχλητική» η συνάντηση των G20

Ο πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και ανώτατος καθηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου του Yale, Stephen Roach, δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι οι οικονομικοί ηγέτες της G20 εγκατέλειψαν την παραδοσιακά ισχυρή στήριξή τους στο ελεύθερο εμπόριο είναι «ενοχλητικό» και αντανακλά τον αυξανόμενο προστατευτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι αρκετά απογοητευτικό, όταν έχεις υπουργούς Οικονομικών από κορυφαίες χώρες στον κόσμο που, ξαφνικά, είναι ανίκανοι να επικυρώσουν τη δέσμευσή τους κατά του προστατευτισμού, πράγμα που στηρίζει την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο CNBC από το Πεκίνο, στο περιθώριο του China Development Forum.

«Είναι προφανής αντανάκλαση στις αλλαγές στην πολιτική πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένδειξη μιας αμερικανικής οικονομίας που σταματά να στηρίζει την πολυμέρεια», επεσήμανε ο Roach, σχολιάζοντας πως «ήταν μια ενοχλητική συνεδρίαση».

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20 δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στη στήριξη του ελεύθερου εμπορίου στο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίασή τους, καθώς η νέα διακυβέρνηση Τραμπ επιμένει στο «πρώτα η Αμερική».

Αντί για μια «παγκοσμιοποίηση, ως δύναμη που θα μας ενώσει, (ο Τραμπ) αισθάνεται πως είναι μια δύναμη που τιμωρεί τη μεσαία τάξη των Αμερικανών εργαζομένων», εξήγησε ο ειδικός, δίνοντας το παράδειγμα ενός iPhone της Apple, που περιλαμβάνει εξαρτήματα από περισσότερες από 50 χώρες, σε έναν «κόσμο που συνδέεται από παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής».

«Για να διαλύσεις αυτού του τύπου τις αλυσίδες παραγωγής (…) στην πραγματικότητα θα γυρίσεις το ρολόι πίσω για εταιρίες όπως η Apple και άλλες που εκτείνονται σε τόσες πολλές χώρες, για να φέρουν αγαθά και υπηρεσίες σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο σε εκπληκτικά χαμηλές τιμές», ανέφερε ο οικονομολόγος.

Ο Roach εκτίμησε ότι για τη διακυβέρνηση Τραμπ, «θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες, θα σκληρύνει τη στάση απέναντι στην Κίνα, το Μεξικό, τη Γερμανία και άλλους που βρίσκονται στο στόχαστρο ''πεφωτισμένων'' ατόμων όπως ο Πίτερ Ναβάρο».

Ο Ναβάρο, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου του Λευκού Οίκου και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως επιχειρηματολογήσει πως η Κίνα εφαρμόζει μια στρεβλωμένη μορφή καπιταλισμού που υπονομεύει την αμερικανική οικονομία, με το να συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρίες αντίθετα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.

Ο πρώην καθηγητής Οικονομικών έχει αναφέρει επίσης πως προτεραιότητα στο εμπόριο θα είναι η διάλυση και ο «επαναπατρισμός» των διεθνών αλυσίδων προσφοράς, στις οποίες βασίζονται πολλές αμερικανικές εταιρίες.

«Δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα έχει πει ή έχει γράψει ο Πίτερ Ναβάρο σε ολόκληρη την καριέρα του», υπογράμμισε ο Roach στο διεθνές δίκτυο.

Σχολίασε, ακόμη, πως είναι απίθανο η Κίνα να αναλάβει την ηγεσία της παγκοσμιοποίησης, διότι η ασιατική χώρα έχει πολλά να επιλύσει στο εγχώριο μέτωπο. «Η ιστορία μας λέει ότι οι χώρες που δεν είναι επιμελείς στο να κάνουν μεταρρυθμίσεις, στο να εξισορροπούν, να αναδιαρθρώνουν και να τονώνουν την παραγωγικότητα εγχώρια, αν απλώσουν τα φτερά τους παγκοσμίως, στο τέλος έχουν ανοιχτεί πολύ και παρουσιάζουν προβλήματα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v