Fitch: «Κακό σενάριο» για την πιστοληπτική ικανότητα η διάλυση της Βρετανίας

Η έξοδος από την ΕΕ και η πιθανή απόσχιση της Σκοτίας θα αύξανε την ανολογία χρέους/ΑΕΠ κατά 8-10 ποσοστιαίες μονάδες και θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας, τόνισε ο επικεφαλής στον Fitch για το κυβερνητικό χρέος.

Fitch: «Κακό σενάριο» για την πιστοληπτική ικανότητα η διάλυση της Βρετανίας

Η επερχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς και η πιθανή απόσχιση της Σκοτίας, θα ήταν «κακό σενάριο» για τη βαθμολογία των ομολόγων της χώρας, σύμφωνα με τον McCormack, επικεφαλής στον Fitch Ratings για το κυβερνητικό χρέος παγκοσμίως.

«Μια κατακερματισμένη Βρετανία είναι κακό σενάριο από την πλευρά της βαθμολόγησης, γιατί θα αύξανε την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της βρετανικής κυβέρνησης που θα απομείνει, κατά περίπου οκτώ με 10 ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», προειδοποίησε ο McCormack, μιλώντας σήμερα στο CNBC από τη Φρανκφούρτη.

«Την τελευταία φορά που γινόταν δημοψήφισμα συζητήσαμε πολύ γι’ αυτό, είπαμε πως υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη βαθμολογία. Το ίδιο θα ίσχυε και αυτή τη φορά», πρόσθεσε το στέλεχος που είναι υπεύθυνο για τη βαθμολογία του κυβερνητικού χρέους των χωρών.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, ο McCormack υπογράμμισε πως μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και την έναρξη της επίσημης διαδικασίας του Brexit, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα έρθουν αντιμέτωπα με «το μεγάλο άγνωστο», σε ό,τι αφορά το πώς θα εξελιχθεί το διαζύγιο από το εμπορικό μπλοκ.

«Νομίζω ότι η πλευρά της Βρετανίας θέλει να εκκινήσει όσο περισσότερα πράγματα είναι δυνατό. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, θέλουν να πάνε αργά και σταδιακά και να τα κάνουν όλα με τη σωστή σειρά», εκτίμησε ο ειδικός.

Όπως πρόσθεσε, η επιβεβαίωση αυτή την εβδομάδα πως η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, θα προσπαθήσει να πάει σε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας πριν την άνοιξη του 2019, απλά προσθέτει μια ακόμη δυσκολία στο περίπλοκο μονοπάτι που έχει μπροστά της η βρετανική κυβέρνηση. «Πολύ πολιτικό κεφάλαιο θα είναι απαραίτητο και από τα δύο μέτωπα», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος στο αμερικανικό χρέος, ο McCormack σκιαγράφησε μια μπερδεμένη εικόνα. Από τη μία ανέφερε πως αναμφίβολα υπάρχει «σχετικά θετική προοπτική» για ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, λόγω του ενθουσιασμού για μεταρρυθμίσεις σε ρυθμιστικό πλαίσιο και φορολόγηση, από την άλλη υπογράμμισε ότι η ομάδα του Fitch εκτιμά πως η αναλογία χρέους στις ΗΠΑ θα αυξηθεί, και μάλιστα πιο ραγδαία μετά τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

«Δεν είναι απαραίτητα θέμα βαθμολόγησης, γιατί το ΑΑΑ των ΗΠΑ στηρίζεται από μια σειρά πολύ βασικών δυνάμεων: το ρόλο του δολαρίου, τις αμερικανικές αγορές κεφαλαίου κ.λπ», διευκρίνισε ο McCormack.

«Επομένως κατά την άποψή μας εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά ισχυρό ΑΑΑ, αλλά κάποιες από αυτές τις πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ραγδαία επιτάχυνση της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ, απ’ ότι αναμένουμε», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v