Η Goldman Sachs έγινε η πιο πρόσφατη από τις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες που αναβάθμισε την εκτίμησή της για τις κινεζικές μετοχές, χάρη σε αυξανόμενες ενδείξεις ισχύος στη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας είναι πλέον overweight στις κινεζικές μετοχές, με τη 12μηνη πρόβλεψή τους για τον MSCI China να έχει τονωθεί σε 73 μονάδες από 68, σύμφωνα με σημερινή έκθεσή τους.
Αυτό αντανακλά άνοδο σχεδόν 25% για το 2017, διευκρινίζει το Bloomberg.
Ο δείκτης MSCI China έχει ήδη εκτοξευτεί 11% φέτος, ξεπερνώντας την άνοδο της ευρύτερης ασιατικής περιοχής, αλλά και το 5,6% που έχουν εμφανίσει οι παγκόσμιες μετοχές.
Τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα των κινεζικών περιουσιακών στοιχείων από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε η Goldman Sachs υποβάθμισε την Κίνα σε market weight. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι τα μέτρα και οι πολιτικές θα συνεχίσουν να είναι υποστηρικτικά, ιδιαίτερα εφόσον αργότερα φέτος αναμένεται και ένας ανασχηματισμός στις τάξεις των ανώτατων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Άλλοι παράγοντες που υποστηρίζουν την αναβάθμιση της Goldman Sachs περιλαμβάνουν τα εταιρικά κέρδη και τις εκτιμώμενες επενδυτικές ροές.
Οι αναλυτές της τράπεζας έχουν αναβαθμίσει τις προσδοκίες τους για τα κινεζικά εταιρικά κέρδη ήδη δύο φορές αυτό τον μήνα. Βλέπουν αύξηση 13% για φέτος και 11% για το 2018, καθώς πρόσφατες πτώσεις, τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην ηπειρωτική Κίνα, προσφέρουν βελτιωμένο σημείο εισόδου.
Παράλληλα, η Goldman Sachs αναμένει επενδυτικές ροές 54 δισ. δολαρίων από την ηπειρωτική Κίνα στο Χονγκ Κονγκ το 2017.
Τέλος, οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών και εταιριών ακινήτων εκτιμάται πως θα αυξήσουν τα κέρδη. Η τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της και είναι πλέον overweight and market weight αντίστοιχα. Αντίθετα, δεν προτιμά τόσο τις αμυντικές μετοχές, περιλαμβανομένων των τομέων τηλεπικοινωνιών, βασικών καταναλωτικών αγαθών και κοινής ωφέλειας, όπου είναι πλέον underweight.
Πιθανοί κίνδυνοι για τους οποίους έκανε λόγο η τράπεζα είναι μια ενδεχομένως πιο επιθετική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας -κάτι το οποίο έχουν επισημάνει και οι επενδυτές-, ο κύκλος σύσφιξης της Fed που ίσως επηρεάσει την ισοτιμία γουάν/δολαρίου, αλλά και ο πιθανός εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας που ενδέχεται να έχει τον ίδιο αντίκτυπο.