Η DBRS υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της Ιταλίας σε «ΒΒΒ+» από «Α-», με σταθερό outlook.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η υποβάθμιση αντανακλά ένα συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων την αβεβαιότητα για την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και την αδύναμη θέση του τραπεζικού συστήματος.
Ο οίκος αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά εκτιμά πως μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να έχει μικρότερο περιθώριο να περάσει επιπρόσθετα μέτρα.
Επιπρόσθετα, παρά τα σχέδια για στήριξη των τραπεζών, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ υψηλό, επηρεάζοντας τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να στηρίξει την οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η χαμηλή ανάπτυξη εμποδίζει την μείωση του δημόσιου χρέους, αφήνοντας τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη στα δυσμενή σοκ, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.
Σημειώνεται πως οι αξιολογήσεις της DBRS λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την τιμολόγηση των ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρα. Η υποβάθμιση της Ιταλίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ενέχυρα που χρησιμοποιούν οι ιταλικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.
Πηγή από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως η υποβάθμιση μπορεί να επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αλλά δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.