Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 συρρικνώθηκε η Τουρκική οικονομία το γ’ τρίμηνο, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,8%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Η Τουρκική οικονομία έχει δεχθεί πλήγμα από την πτώση των τουριστικών εσόδων λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια της χώρας που προκάλεσαν η απόπειρα πραξικοπήματος και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις με την Κουρδική μειονότητα της χώρας.
Τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο είναι πολύ χειρότερα του προβλεπόμενου, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν η ανάπτυξη να υποχωρήσει κατά 0,3% το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο.
Αντιμέτωπη με τη «βουτιά» της λίρας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2014 τον Δεκέμβριο, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση 7% στις εξαγωγές και 3,2% στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat.
Σημειώνεται πως για τα πρώτα δυο τρίμηνα του έτους υπήρξε ανοδική αναθεώρηση, φέρνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4,5%.
Νέα πτώση για τη λίρα
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δημιουργούν νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, που υποχωρεί έως και 1,8% στα 3,5485 δολάρια, κοντά στο ιστορικό χαμηλό που έχει αγγίξει τις τελευταίες δυο εβδομάδες, αναφέρουν οι FT.
Έχοντας εμφανίσει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα, η λίρα έκανε ράλι την περασμένη εβδομάδα μετά τις πατριωτικές εκκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν σε τουρκικές λίρες.
Όμως τα σημερινά ζοφερά στοιχεία πιθανότατα θα δημιουργήσουν νέες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2014 προκειμένου να στηρίξει τη λίρα.
Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομίας ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια του Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση.