Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου πως δεν σκοπεύει να αποδεχθεί τους νέους διεθνείς κανόνες στο πλαίσιο των οποίων οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα, σύμφωνα με το EurActiv.
Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να μετριάσουν τους νέους κανόνες για τα κεφαλαιακά αποθέματα, με στόχο να προστατευθούν οι τράπεζες από μια περαιτέρω αύξηση στα κόστη τους.
Την Πέμπτη το πρωί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πως δεν θα στηρίξει τους νέους κανόνες, γνωστούς και ως Βασιλεία IV, υπό την παρούσα μορφή τους.
Ο επικεφαλής της νομισματικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, Roberto Gualtieri, δήλωσε πως «θέλουμε να στείλουμε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα πριν καθοριστούν οι κανόνες και κληθούμε να τους μεταφέρουμε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο Βερολίνο ανέφερε πως οι νομοθέτες θέλουν να διασφαλίσουν πως υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και άλλων περιοχών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αναφέρει το EurActiv, έχουν προειδοποιήσει πως οι προτάσεις για την αξιολόγηση της πίστης καθώς και ορισμένα λειτουργικά ρίσκα και ρίσκα της αγοράς, θα οδηγήσουν σε επιπλέον κεφαλαιακά κόστη ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δανείζουν χρήματα.
Ήδη τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι HSBC, Deutsche Bank, Societe Generale και Credit Agricole, πιέζουν σε παγκόσμια κλίμακα κατά των προτάσεων, πληροφορώντας τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για τις καταστροφικές επιπτώσεις των νέων κανόνων στα έσοδα και τα περιθώριά τους.
Η αναμενόμενη ψήφος από το ευρωκοινοβούλιο είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην εκστρατεία ευρωπαίων πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών για αλλαγή των κανόνων που καθορίζουν το πώς οι τράπεζες αξιολογούν τα ρίσκα και, ως αποτέλεσμα αυτού, πόσο θα πρέπει να είναι το κεφαλαιακό τους απόθεμα.