Λιγότερες βρετανικές εταιρίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες παρά το επερχόμενο Brexit, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας Begbies Traynor που παρακολουθεί την αφερεγγυότητα και τις πτωχεύσεις. Όπως σχολιάζει ο Guardian, πληθαίνουν οι ενδείξεις ανθεκτικότητας της βρετανικής οικονομίας μετά το δημοψήφισμα.
Στη διάρκεια των τριών μηνών μετά την 23η Ιουνίου και την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ, ο αριθμός των εταιριών σε σοβαρή οικονομική δυσπραγία υποχώρησε κατά 6% σε 248.916, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσιους όρους, ο αριθμός αυτός εμφάνισε πτώση της τάξης του 2%.
Οι επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της βρετανικής οικονομίας επέδειξαν ανθεκτικότητα με τη μεγαλύτερη βελτίωση να σημειώνεται στον κατασκευαστικό τομέα, όπου ο αριθμός των εταιριών που δυσκολεύονται οικονομικά εμφάνισε πτώση 11% σε τριμηνιαία βάση.
Στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών ο αριθμός ελαττώθηκε κατά 10%, καθώς αυξήθηκαν οι πελάτες που αναζητούσαν συμβουλές για το Brexit, διευκρίνισε η Begbies Traynor.
Ο Ric Traynor, εκτελεστικός πρόεδρος του παρόχου πληροφοριών, επιβεβαίωσε πως «η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να είναι σε ισχυρότερη θέση από το αναμενόμενο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ. Αν και περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα επιλέξει τη στρατηγική του hard ή του soft Brexit, τουλάχιστον οι επιχειρήσεις φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αναχαιτίσουν τυχόν νέες προκλήσεις στον ορίζοντα».
Η σχετική ανθεκτικότητα της οικονομίας τους τελευταίους μήνες αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόθεση των καταναλωτών να συνεχίσουν να ξοδεύουν, καθώς και στην ισχύ του τομέα των υπηρεσιών. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά το δημοψήφισμα υπαινίχθηκαν μια απότομη πτώση στη δραστηριότητα, ωστόσο ο θερμός καιρός και η ανάκαμψη από το αρχικό σοκ υποστήριξαν τη δαπάνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
«Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες της μελλοντικής συμφωνίας Brexit είναι ακόμη άγνωστες, είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε ποιος θα είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της απόφασης για έξοδο από την ΕΕ, στην οικονομία της Βρετανίας. Σαφώς, ωστόσο, όσο ισχυρότερη γίνεται η οικονομία πριν το Brexit, τόσο καλύτερα θα αντισταθεί σε τυχόν αναταράξεις μετά το Brexit», κατέληξε ο Traynor.