Η Μαδρίτη προσπαθεί να προσελκύσει βρετανικές εταιρίες καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει την έξοδό του από το ευρωπαϊκό μπλοκ, υπογραμμίζοντας τους δεσμούς της Ισπανίας με τη Λατινική Αμερική αλλά και τα φθηνότερα ακίνητα και το μικρότερο κόστος ζωής με σύγκριση με αντιπάλους όπως το Παρίσι.
Μεγάλοι επενδυτές στη Λατινική Αμερική, περιλαμβανομένων των Telefonica, Repsol και Banco Santander, έχουν την έδρα τους στη Μαδρίτη. Αυτό βοηθά τις εταιρίες να αναπτύσσονται σε αυτές τις αγορές, τόνισε σε συνέντευξή του ο Daniel Lacalle, επιχειρηματικό στέλεχος που ηγείται των προσπαθειών της ισπανικής πρωτεύουσας στο μάρκετινγκ.
Οι επαγγελματικοί χώροι στη Μαδρίτη τιμολογούνται λιγότερο από το μισό σε σχέση με το Παρίσι και κατά ένα τρίτο χαμηλότερα σε σύγκριση με τη Φρανκφούρτη, ανέφερε ο Lacalle, επικαλούμενος στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρίας CBRE που ειδικεύεται στα ακίνητα.
«Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις με τόσο καλό συνδυασμό κοστών και ποιότητας ζωής», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνοντας ότι «είμαστε ένα επενδυτικό κέντρο που προσελκύει κεφάλαιο τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη Λατινική Αμερική».
Η ισπανική πόλη παρουσιάζει τη στρατηγική της για να τραβήξει εταιρίες με έδρα στη Βρετανία, σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιχειρηματικά στελέχη «ζυγίζουν» τις επιλογές τους διότι ανησυχούν για την πιθανότητα hard Brexit.
«Δεν πιστεύω ότι το Σίτι θα εξαφανιστεί, σε καμία περίπτωση. Αυτό που πιστεύω είναι ότι θα είναι μια ευκαιρία για τις εταιρίες ώστε να απλώσουν τα κέντρα τους», επεσήμανε ο Lacalle. «Το Brexit δε θα είναι παιχνίδι ίσων πιθανοτήτων, στην πραγματικότητα μπορούμε να το δούμε σαν ευκαιρία και τώρα είναι η σωστή στιγμή για να επωφεληθούμε όλοι στο έπακρο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με σχετικό δείκτη της εταιρίας δεδομένων Numbeo -που εξετάζει κριτήρια περιλαμβανομένων της ασφάλειας, του επιπέδου των μισθών, του κόστους ζωής, του καιρού και της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες όπως η ιατρική φροντίδα και οι μεταφορές- η ποιότητα ζωής στη Μαδρίτη είναι παρόμοια με εκείνη της Φρανκφούρτης και υψηλότερη σε σύγκριση με του Δουβλίνου.
Αν και η ισπανική πρωτεύουσα είναι ικανοποιητική δεξαμενή ατόμων με δεξιότητες, αυτό θα ενισχυθεί κι άλλο καθώς θα αυξάνονται οι ευκαιρίες για εργασία, τόνισε ο Lacalle. Η Μαδρίτη ήδη στεγάζει τρία επιχειρηματικά πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 κορυφαίων της Ευρώπης.
«Θα είναι όπως τότε που ο κόσμος στο Σίτι νόμιζε ότι όλοι μεταφέρονταν στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Στο τέλος, αυτό που συνέβη ήταν ότι το Σίτι συνέχισε, αλλά η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ βίωσαν μια παρόμοια ανάπτυξη ως χρηματοοικονομικά κέντρα», κατέληξε το στέλεχος.