Ο βρετανικός πληθωρισμός παρέμεινε απροσδόκητα αμετάβλητος τον Αύγουστο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις πιέσεων στις τιμές εισαγωγών λόγω της πιο αδύναμης στερλίνας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.
Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,6% και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών για 0,7%, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίστηκαν κυρίως στις τιμές των τροφίμων και των αεροπορικών εισιτηρίων, ωστόσο υποχώρησαν οι τιμές στα καύσιμα οχημάτων σε σχέση με πέρυσι.
Ο δομικός πληθωρισμός επίσης παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3%, έναντι μέσης πρόβλεψης για 1,4%.
Οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση και τα κόστη εισαγωγής επίσης εμφάνισαν άνοδο 7,3%. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι και τα δύο ποσοστά αντανακλούν τους πιο γρήγορους ρυθμούς από το 2011 και μετά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, είχε προειδοποιήσει ότι η υποχώρηση της στερλίνας -πάνω από 10% μετά το δημοψήφισμα- θα πυροδοτούσε άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο η ΒοΕ έδωσε τον περασμένο μήνα προτεραιότητα στη στήριξη της οικονομίας, μειώνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου τόνωσης.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα ανακοινώσουν την επόμενη απόφασή τους την Πέμπτη, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο, προβλέπεται πως θα διατηρήσουν την πολιτική αμετάβλητη.