Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση της Ιταλίας από DBRS

Υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση η αξιολόγηση της Ιταλίας από την DBRS, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δυσαρέσκεια στην ιταλική κυβέρνηση. Πώς θα επηρεαστούν οι τράπεζες.

Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση της Ιταλίας από DBRS

Αντιμέτωπες με την προοπτική υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης έρχονται οι ιταλικές τράπεζες, μετά την απόφαση της DBRS να θέσει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση "A" της χώρας, επικαλούμενη την αβεβαιότητα αναφορικά με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί το φθινόπωρο.

Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε πως η απρόσμενη αυτή απόφαση «ενόχλησε» τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος, όπως και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν το δημοψήφισμα δεν εγκρίνει τα νέα μέτρα, τα οποία είναι κεντρικά στην ατζέντα της κυβέρνησης Ρέντσι, μεταδίδει το Reuters.

Η DBRS αξιολογεί την Ιταλία με «Α», με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης του οποίου την αξιολόγηση μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν τα collateral για τον δανεισμό των ιταλικών τραπεζών.

Αυτό σημαίνει πως μια υποβάθμιση από την DBRS θα αύξανε το κόστος για τις ιταλικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως collateral για να λαμβάνουν δάνεια από την ΕΚΤ.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε χθες πως εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης κατά της κίνησης αυτής της DBRS, η οποία έγινε εκτός των προγραμματισμένων επανεξετάσεων των αξιολογήσεών της.

«Η άποψή μας είναι πως υπάρχει παραβίαση των κανόνων και εξετάζουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφεσιβάλουμε την απόφαση για αναθεώρηση της αξιολόγησης εκτός του κανονικού προανακοινωθέντος ημερολογίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η DBRS ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως αποφάσισε να επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ιταλίας καθώς «η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και οι πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, ενέχουν πτωτικά ρίσκα για τις αξιολογήσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στις εύθραυστες επιδόσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και στο υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους.

Ο οίκος σημείωσε πάντως πως αν υπάρξει υποβάθμιση, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από μια βαθμίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας για τα δάνεια της ΕΚΤ, μια υποβάθμιση στο BBB θα σήμαινε πως οι τράπεζες που εκδίδουν 10ετές ομόλογο με σταθερό κουπόνι, θα χρεώνονται 13% της αξίας των ομολόγων, αντί για το 5% που ισχύει για τις υψηλότερες αξιολογήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v