Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κρατικό χρήμα την τελευταία στιγμή οι Ολυμπιακοί του Ρίο

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Ρίο αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην χρησιμοποιήσουν κρατικό χρήμα, την τελευταία στιγμή, καθώς τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν έφτασαν. Αλλαγές και... αυτοσχεδιασμοί στην τελετή έναρξης. Γιουχάϊσαν τον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Με κρατικό χρήμα την τελευταία στιγμή οι Ολυμπιακοί του Ρίο

Με χρηματοδότηση της τελευταίας στιγμής, και με έναν προσωρινό αρχηγό κράτους, άνοιξε χθες η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, τονίζοντας τις οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις που μαστίζουν τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διοργανωτές έπρεπε να αρκεστούν σε έναν προϋπολογισμό που είναι ένα κλάσμα του ποσού που δαπάνησε το Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς του 2012. Καθώς αυτό δεν ήταν αρκετό, χρειάστηκαν τελικά χρήματα από το κράτος, αθετώντας την υπόσχεση το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η έλλειψη ρευστού οδήγησε σε μια τελετή όχι και τόσο πλούσια. Τα σχέδια για χρήση gadgets υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και drones, εγκαταλείφθηκαν και οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν τελικά προτζέκτορες αλλά και την ικανότητά τους για αυτοσχεδιασμό. Όπως δήλωσε η Daniela Thomas, μια από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του event, ο προϋπολογισμός ήταν πολύ χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Η οργανωτική επιτροπή της Βραζιλίας έπρεπε να κόψει κόστη τον τελευταίο χρόνο για να μπορέσει να τηρήσει τον προϋπολογισμό των 7,4 δισ. ρεάλ (2,3 δισ. δολαρίων), που συγκεντρώθηκε κυρίως μέσω πωλήσεων χορηγιών και από χορηγία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όμως, λιγότερο από 24 ώρες πριν την τελετή έναρξης, το Rio 2016 αναγκάστηκε να αθετήσει την υπόσχεσή του να μην χρησιμοποιήσει δημόσια κεφάλαια για το στήσιμο του event.

«Ξεπεράσαμε αυτό το οικονομικό πρόβλημα», δήλωσε ο Eliseu Padilha, επιτελάρχης του προσωρινού προέδρου της Βραζιλίας την Πέμπτη. Η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το γραφείο του, δίνουν 270 εκατ. ρεάλ για να καλύψουν το κενό.

Καθώς η χώρα μαστίζεται από την χειρότερη ύφεση των τελευταίων πολλών δεκαετιών και βρίσκεται σε πολιτική κρίση, ορισμένοι σύμβουλοι του προσωρινού προέδρου Michel Temer, φοβήθηκαν ότι θα γιουχαϊζονταν από το κοινό.

Έτσι, ο Temer κράτησε χαμηλό προφίλ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων χθες, με τον τελετάρχη να σπάει την παράδοση και να μην τον ανακοινώνει. Ο Temer πάντως δεν απέφυγε γιουχάϊσμα, όταν κήρυξε την επίσημη έναρξη των αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια για τους περισσότερους αγώνες, παρά τον ενθουσιασμό με τον οποίον έγινε δεκτή η ανακοίνωση της επιλογής του Ρίο για να φιλοξενήσει τους αγώνες.

Σχεδόν το ήμισυ των Βραζιλιάνων είναι κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Datafolha που διενεργήθηκε τον Ιούλιο σε 2.792 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v