Με τα μετρητά των αμερικανικών εταιρειών (πλην του χρηματοοικονομικού κλάδου) να ανέρχονται κοντά στο 1,6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, η υπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι επαναγορές μετοχών, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Μ&A) και οι αυξήσεις των μερισμάτων παραμένει πολύ δυνατή.
Από την άλλη ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα είναι «παγιδευμένα» στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, τα 1,2 τρισ. δολάρια δεν μπορούν να επαναπατριστούν χωρίς κάποια δραστική φορολογική αλλαγή στην υπάρχουσα νομοθεσία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογές, εξηγεί η Citi, υπάρχει πρωτόγνωρη ελπίδα ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμοι να πιέσουν για μια φορολογική αλλαγή, που να επιτρέψει την επιστροφή των κεφαλαίων, μέσω της ενθάρρυνσης για τη χρήση τους σε δαπάνες κεφαλαίου, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump έχει ήδη υποστηρίξει αυτή την ιδέα ενώ και ο Πρόεδρος Obama επιθυμεί να φορολογήσει τα χρήματα αυτά με λιγότερο ποσοστό από το υπάρχον όριο του 35%, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα υποδομής.
Το Κογκρέσο, όμως, έχει παρακωλύσει τη διαδικασία. Η υποψήφια των Δημοκρατικών Hilary Clinton συνηγορεί υπέρ της άποψhς της κυβέρνησης Obama, οπότε μια συμβιβαστική λύση για το 2017 είναι πιθανή, ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Τα κακά νέα για τους επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλές εταιρείες πλην του χρηματοοικονομικού τομέα με μετρητά. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η λίστα των πραγματικά πλούσιων επιχειρήσεων σε μετρητά είναι σχετικά μικρή, με το μερίδιο που βρίσκεται στο εξωτερικό να είναι όμως αναλογικά πολύ υψηλό.
Από τις εταιρείες του S&P 500, οι πρώτες πέντε θέσεις καλύπτονται από εταιρείες τεχνολογίας. Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν είναι η Apple με 231,5 δισ. δολάρια σε μετρητά εκ των οποίων τα 215 δισ. δολάρια βρίσκονται στο εξωτερικό και η Microsoft με 113,20 δισ. δολάρια σε μετρητά εκ των οποίων τα 108,90 δισ. δολάρια βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Alphabet (μητρικής εταιρεία της Google), με 75,26 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 45,4 δισ. δολάρια εκτός ΗΠΑ. Cisco και Οrange με 63,5 δισ. δολάρια και 56 δισ. δολάρια (στο εξωτερικό), ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Η πρώτη εταιρεία της «παλιάς οικονομίας» είναι η Johnson & Johnson με 39,4 δισ. δολάρια.