Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Εκτίναξη τραπεζικών εσόδων ”βλέπει” η CS

Η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτική την καταβολή μισθών από επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης των τραπεζικών εσόδων, σχολιάζει η Credit Suisse. Ο ”χάρτης” χορηγήσεων και καταθέσεων της Τουρκίας.

Τουρκία: Εκτίναξη τραπεζικών εσόδων ”βλέπει” η CS
Σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει υποχρεωτική την καταβολή μισθών από επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού οικονομικών κ. Kemal Unakitan την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, η οποία κοστίζει κολοσσιαία ποσά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σε μια πρώτη αντίδραση στις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η Credit Suisse επισημαίνει στο πρωινό της report ότι μια τέτοια εξέλιξη, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει σημαντικότατο καταλύτη ανάπτυξης καταθέσεων και εσόδων για τις τουρκικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα τελευταία χρόνια η πολύ μεγαλύτερη αύξηση των χορηγήσεων σε σχέση με τις καταθέσεις έχει αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο. Η πρόθεση της κυβέρνησης ενδέχεται να οδηγήσει σε μεσομακροπρόθεσμη εκτίναξη των καταθέσεων και σε ενίσχυση των συναλλαγών και των εσόδων από προμήθειες σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την τουρκική ένωση τραπεζών, οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου στο τοπικό νόμισμα διαμορφώνονται περίπου στα 111 δισ. λίρες σε 80 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς (περίπου στο 37% των συνολικών καταθέσεων στο σύστημα). Από το ανωτέρω ποσό, τα 100 δισ. λίρες (91%) βρίσκονται σε 2,8 εκατ. λογαριασμούς, μόλις στο 3,5% του συνόλου. Εν τω μεταξύ, 64,3 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμού έχουν μέσο υπόλοιπο μόλις 3 λιρών Τουρκίας.



Στα τέλη του 2006, σύμφωνα με την τουρκική ένωση τραπεζών, οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις διαμορφώνονταν στο 54% του ΑΕΠ, αυξημένες οριακά από το 50% στα τέλη του 2002, τη στιγμή που η μέση ετήσια αύξηση των χορηγήσεων διαμορφώνεται στο 50%.

Ως εκ τούτου, η Credit Suisse σημειώνει ότι κάθε μακροπρόθεσμη ενίσχυση των καταθέσεων θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη από τους επενδυτές.

Επίσης, σε ένα παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον, που στην παρούσα φάση τιμωρεί τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα με σημαντική έκθεση στις χορηγήσεις, ακόμη και οι προσδοκίες μιας μελλοντικής μεταβολής του τραπεζικού μίγματος προς όφελος των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα θα πρέπει να ευνοήσουν τις τουρκικές τράπεζες, επισημαίνει η Credit Suisse.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v