Σε ισχύ έχει τεθεί από το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, μετά τη θετική έκβαση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Η εκεχειρία προβλέπεται να διαρκέσει έως απόψε το βράδυ (επισήμως) καθώς διεξάγονταν συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.«Οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την έναρξη της εκεχειρίας, διατηρώντας το δικαίωμα της απάντησης σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας», ανακοίνωσε ο αραβικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.
Στην πράξη, ωστόσο, η εκεχειρία φαίνεται να εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά καθώς φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μαζί με τη συνδρομή σαουδαραβικών δυνάμεων έχουν εξαπολύσει επίθεση για να ανακαταλάβουν την πρωτεύουσα Σαναά.
Ουσιαστικά, οι συνομιλίες έχουν διακοπεί από χθες και αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Η Υεμένη αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα σταθερότητας από την περίοδο που η Αραβική Άνοιξη «άνθισε» στη χώρα και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη καθώς το κράτος βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.
Παράλληλα η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ένα «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα) πρόσφατα κατέλαβε δύο πόλεις και πλέον φέρεται να «ελέγχει» ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της χώρας.
Στην πράξη, η χώρα είναι οιονεί χωρισμένη σε τρεις «ζώνες» που ελέγχονται από τους «αντικαθεστωτικούς» (Χούτι), τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Χάντι και την Αλ Κάιντα.
Η κατοχή εκτεταμένων εδαφών από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και οι στρατιωτικές «επιχειρήσεις» που διεξάγει για την επέκτασή της φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα γενικότερη πολιτική της τρομοκρατικής οργάνωσης, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.
Η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της δεν στηρίζονταν στην κατοχή εκτεταμένων εδαφών όπως το ISIS. Η γενικότερη στρατηγική τους, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, στηριζόταν κυρίως στην πραγματοποίηση εντυπωσιακών (σε αποτέλεσμα και αντίκτυπο) επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων.
Αισθητή την παρουσία του στη χώρα κάνει και το ISIS, που λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς την Αλ Κάιντα. Το ISIS πραγματοποίησε πρόσφατα βομβιστικές επιθέσεις στον Άντεν, σκοτώνοντας υψηλόβαθμο αξιωματούχο που στήριζε τον Χάντι.
Στη σύγκρουση εμπλέκονται εμμέσως και τα περισσότερα αραβικά κράτη, τα οποία με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία στηρίζουν το καθεστώς Χάντι. Η Σαουδική Αραβία μαζί με ένα συνασπισμό κρατών που αποτελούνται μεταξύ άλλων από το Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία αλλά και τη (λογιστική) υποστήριξη των ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις των ανταρτών Χούτι.
Η στροφή του ενδιαφέροντος των Σαουδαράβων προς την Υεμένη αποτέλεσε και έναν από τους λόγους που μείωσαν τους βομβαρδισμούς στη Συρία κατά του ISIS.
Ο συνασπισμός των κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία έστρεφε τις προσπάθειές του στην ανακατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά.
Από την πλευρά τους, οι Χούτι έχουν την έμμεση στήριξη του Ιράν, της Χεζμπολά αλλά και δυνάμεων που αντιτίθενται στον Χάντι. Οι δυνάμεις των Χούτι ουσιαστικά ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.
Η τρέχουσα εκεχειρία είναι η δεύτερη στην εμφύλια διαμάχη που ταλανίζει την αραβική χώρα. Η πρώτη διήρκησε μόλις πέντε ημέρες τον Ιούλιο και έληξε εν μέσω αλληλοκατηγοριών από τις δύο πλευρές για παραβίαση των όρων της.
Ήδη έχουν αναφερθεί περιστατικά παραβίασης και αυτής της εκεχειρίας και αναλυτές εκτιμούν ότι ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί.
Από την έναρξη του εμφυλίου (πριν εννέα μήνες) έως και τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους περί τις 6.000 άτομα ενώ άλλες 28.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.