Ο επόμενος χρόνος είναι ο «χειρότερος από οποιαδήποτε στιγμή της τελευταίας δεκαετίας», όταν πρόκειται για την παγκόσμια ασφάλεια και τους πολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρία Control Risks που προειδοποιεί για περαιτέρω μεταβλητότητα στις αγορές.
Όπως αναφέρει το CNBC, η τρομοκρατία, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το διαδίκτυο, η κινεζική οικονομία που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και η πολιτική αβεβαιότητα, καταδεικνύουν πως πιθανώς ο κόσμος θα είναι πιο μεταβλητός το 2016.
Η εταιρία εξέδωσε την έκθεσή της για την προοπτική επιχειρηματικών κινδύνων, εξετάζοντας τις τάσεις που ενδεχομένως θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας με τις ανησυχίες των εταιριών κατά το επόμενο έτος.
Αν και αναφέρει πως η απειλή του διαδικτύου θα ενταθεί το 2016, η έκθεση σημειώνει πως η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να προσαρμοστεί σε μια «νέα εποχή ανάπτυξης 6%» έχει τη δυνατότητα να «σπείρει τον πανικό στις παγκόσμιες αγορές».
Το κείμενο τονίζει επίσης τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ισχυρών ηγετών, όπως είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχέσεις των παικτών μπορεί να επιδεινωθούν ενώ ο καθένας στρέφεται «στα δικά του εγχώρια ζητήματα και εκμηδενίζει την επιρροή των υπολοίπων».
Ένας παράγοντας που φαίνεται πως ενώνει τα κράτη είναι η ανησυχία σχετικά με τη δραματική άνοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015. Παρά τη δυτική συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους και τις εναέριες επιδρομές της Ρωσίας, η Control Risks εκτιμά πως δεν υπάρχει συντονισμένη ανταπόκριση και αυτή η ανησυχία θα ενταθεί.
Η Ευρώπη δεν «γλίτωσε» από την απαισιόδοξη προοπτική, καθώς η έκθεση της συμβουλευτικής εταιρίας επεσήμανε πως «είναι διαλυμένη, αντιμετωπίζει αυξανόμενο εθνικισμό στο εσωτερικό της και αποτυγχάνει να προσφέρει συντονισμένες απαντήσεις σε προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, οι απειλές στην περιφερειακή ασφάλεια και η μετανάστευση». Η προσφυγική κρίση και το γεγονός πως κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους για να εμποδίσουν τη ροή των Σύρων που διαφεύγουν τον πόλεμο, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελεύθερη μετακίνηση στην περιοχή Σένγκεν.
«Ζούμε μια περίοδο εκπλήξεων», συνοψίζει η έκθεση προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν: «Έχουμε δει πολύ καθαρά τους τρόπους με τους οποίους ευέλικτες startups μπορούν να ανατρέψουν ολόκληρες βιομηχανίες, πώς διάσημοι celebrities μπορούν μονομερώς να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο μιας χώρας, πώς διεφθαρμένες κυβερνήσεις μπορούν να οδηγηθούν σε μεταρρυθμίσεις από οργισμένες διαμαρτυρίες, πώς τρομοκράτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ για να ριζοσπαστικοποιήσουν τις επιθέσεις τους και πώς επιδέξιοι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από τις πιο ασφαλείς εταιρικές βάσεις δεδομένων. Αυτά τα ρίσκα -και πολλά άλλα- θα συνεχίσουν να απειλούν τις απροετοίμαστες επιχειρήσεις».