Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Η εισροή μεταναστών μπορεί να τονώσει την οικονομία!

Έναν πρώτο υπολογισμό της οικονομικής επίπτωσης της μαζικής εισροής προσφύγων/μεταναστών στην ΕΕ επιχειρεί η Κομισιόν. Πώς θα επιδράσουν οι αιτούντες άσυλο στους προϋπολογισμούς αλλά και στο ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών.

Κομισιόν: Η εισροή μεταναστών μπορεί να τονώσει την οικονομία!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως περίπου 3 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο θα φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2017, οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στην οικονομική παραγωγή της ΕΕ, ή ακόμα και θα βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα, εάν ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.

Στις οικονομικές της προβλέψεις για τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, η Κομισιόν υποθέτει για τους σκοπούς της προσομοίωσής της ότι φέτος θα φτάσουν στην ΕΕ 1 εκατ. αιτούντες άσυλο, άλλο 1,5 εκατ. το 2015 και μισό εκατ. το 2017.

Αν στους μισούς από αυτούς χορηγηθεί άσυλο και τα τρία τέταρτα εξ αυτών είναι σε εργάσιμη ηλικία, θα αυξήσουν το εργατικό δυναμικό της ΕΕ κατά 0,1% φέτος και κατά 0,3% τόσο το 2016 όσο και το 2017, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αν οι μετανάστες που θα γίνουν αποδεκτοί έχουν τις ίδιες δεξιότητες με τους πολίτες των χωρών που θα τους δεχθούν, το ΑΕΠ της ΕΕ θα αυξηθεί κατά 0,21% το 2016 και κατά 0,26% το 2017.

Αν είναι χαμηλής ειδίκευσης, η συνεισφορά τους στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα είναι μικρότερη, στο 0,14% το επόμενο έτος και στο 0,18% το 2017, σύμφωνα με την προσομοίωση της Κομισιόν.

Οι μετανάστες θα έχουν μια μικρή αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά της ΕΕ, αυξάνοντας το συνολικό έλλειμμα προϋπολογισμού κατά 0,04% του ΑΕΠ, τόσο το 2016 όσο και το 2017, αλλά θα τα βελτιώσουν κατά 0,03% και 0,05% του ΑΕΠ το 2019 και 2020, σύμφωνα με την Κομισιόν.

«Αν και δεν υπάρχει ισοκατανομή στις χώρες, η εκτιμώμενη επιπλέον δημόσια δαπάνη που σχετίζεται με την άφιξη αιτούντων άσυλο είναι περιορισμένη για τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ», αναφέρει η Κομισιόν, λέγοντας πως για τις χώρες διέλευσης που επηρεάζονται περισσότερο, το κόστος του προϋπολογισμού θα είναι κατά μέγιστο στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 και θα σταθεροποιηθεί το 2016.

Η Σουηδία, η οποία έχει από τα υψηλότερα μερίδια προσφύγων ως ποσοστό του πληθυσμού στην ΕΕ, θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού απ' ό,τι άλλες χώρες, γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ φέτος, και μικρότερες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, κατά την Κομισιόν.

Η Κομισιόν πραγματοποίησε ξεχωριστή προσομοίωση της οικονομικής επίπτωσης των αιτούντων άσυλο για τη Γερμανία, διότι η χώρα αυτή θα δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων.

Έτσι, λόγω των μεταναστών, το γερμανικό ΑΕΠ θα είναι 0,43% υψηλότερο το επόμενο έτος και 0,56% υψηλότερο το 2017. Η θετική επίπτωση θα αυξηθεί στο 0,72% μέχρι το 2020, όπως έδειξε η προσομοίωση για μετανάστες με τις ίδιες δεξιότητες με τον τοπικό πληθυσμό.

Όμως, τα επιπλέον αγαθά και οι επιπλέον υπηρεσίες που θα παραχθούν από τους μετανάστες που θα γίνουν αποδεκτοί δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν ώθηση στον συνολικό πλούτο όλων των Γερμανών, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6% του χρόνου και κατά 0,3% το 2020.

Οι μετανάστες θα έχουν επίσης μικρή αλλά αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας, καθώς στο πιο αισιόδοξο σενάριο, που θέλει όλους τους μετανάστες να έχουν τις ίδιες δεξιότητες με τον τοπικό πληθυσμό, ο γερμανικός προϋπολογισμός θα καταγράψει καθαρό κόστος 0,25% του ΑΕΠ το 2016 και 0,05% το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v