Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με ρυθμό 3,1% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το 2014 και 0,2 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου τον Ιούλιο.
Το 2016 η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%.
Στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο επισημαίνει ότι οι προοπτικές ανάμεσα στις αναδυόμενες και στις ανεπτυγμένες παραμένουν άνισες. Η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα καταγράψει μικρή άνοδο, ενώ η δραστηριότητα στις αναδυόμενες οικονομίες θα επιβραδυνθεί για πέμπτη διαδοχική χρονιά.
«Έξι χρόνια μετά την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την μεγαλύτερη και βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, το ιερό δισκοπότηρο της ισχυρής και συγχρονισμένης παγκόσμιας επέκτασης δεν έχει ακόμα βρεθεί» αναφέρει ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείο Μaurice Obstfeld. «Tα αρνητικά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία φαίνονται πιο έντονα από ότι λίγους μήνες πριν» προειδοποίει ο ίδιος.
Σε τροχιά η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών
Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα κινηθεί με μέτριο ρυθμό αυτήν και την επόμενη χρονιά.
Το 2015 θα στηριχτεί από την ενίσχυση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη και την επιστροφή της Ιαπωνίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ώθηση από τις χαμηλές τιμές στα εμπορεύματα, την υποστηρικτική νομισματική πολιτική, τις βελτιωμένες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και σε κάποιες περιπτώσεις τις υποτιμήσεις νομισμάτων.
Αν και η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί το 2016, ειδικά στην Βόρεια Αμερική, οι προοπτικές παραμένουν υποτονικές.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 2,6% το 2015 και 2,8% το 2016. Η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί με 1,5% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα αυξηθεί κατά 0,6% και 1%.
Χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες
Οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν με 4% το 2015 από 4,6% έναν χρόνο νωρίτερα.
Η πέμπτη διαδοχική χρονιά επιβράδυνσης αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων: πιο αδύναμη ανάπτυξη στις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, την επιβράδυνση στην Κίνα, την προσαρμογή στην αντιστροφή της πιστωτικής και επενδυτικής έκρηξης και τις πιο αδύναμες προοπτικές για τις χώρες που εξάγουν άλλα εμπορεύματα.
Η επιβράδυνση της Κίνας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από ότι αναμενόταν, με μείωση των εισαγωγών και πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.
Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε πολλές χώρες παραμένουν μεγάλες.
Την ίδια στιγμή, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την Fed και το πιο ισχυρό δολάριο έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι χαμηλές τιμές στα εμπορεύματα, μειωμένες κεφαλαιακές ροές, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές και οι πιέσεις στα νομίσματα, έχουν αυξήσει τα ρίσκα για τις αναδυόμενες οικονομίες.