Oι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ετοιμάζονται να κάνουν περικοπές, κυρίως μέσω μειώσεων προσωπικού μεταδίδει το Marketwatch.
Πάνω από ένα τρίτο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα πρόκειται να προβούν στις εν λόγω περικοπές, συμπεριλαμβανομένων εταιριών ενέργειας, μεταφορών, μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοκίνησης, σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού επιμελητηρίου εμπορίου στην Κίνα, στην οποία συμμετείχαν 541 εταιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το ένα πέμπτο από τις επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επανατοποθετήσουν κάποιες από τις επενδύσεις τους στην Κίνα σε άλλες αγορές.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν όμως σημάδια ότι η οικονομία μπορεί να μην βρίσκεται ακόμα σε πορεία ανάκαμψης παρά τις αυξημένες κρατικές δαπάνες και τα μειωμένα επιτόκια. «Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει προσεκτικότερες με την Κίνα», αναφέρει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού επιμελητηρίου Jörg Wuttke. Παρά την οικονομική επιβράδυνση όμως, λίγες είναι οι εταιρίες που εγκαταλείπουν τη χώρα και πολλές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν μεγαλύτερη επέκταση και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας βλέπουν την Κίνα ως μία σημαντική αγορά για την ανάπτυξή τους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις περιοριστικές ρυθμίσεις και το απρόβλεπτο νομικό πλαίσιο της Κίνας. Ενώ από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες τους, άλλες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων δεν έχουν προχωρήσει. Το 60% των εταιριών ανέφεραν επίσης ότι θα ήθελαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, με την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα τους εξασφάλιζε καλύτερη πρόσβαση στην αγορά.