Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Χρειάζεται «ισχυρή» συμφωνία για Ελλάδα

Σφίγγα για τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Νέο «καμπανάκι» για τα collaterals. Η συμφωνία πρέπει να εμπεριέχει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και να είναι βιώσιμη. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί» απάντησε για την αύξηση του ορίου στα έντοκα. Βιώσιμη η ελληνική οικονομία εάν εφαρμοστούν οι ορθές πολιτικές.

Ντράγκι: Χρειάζεται «ισχυρή» συμφωνία για Ελλάδα

Η ΕΚΤ θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά χρειάζεται ισχυρή συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως μια ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που προσφέρει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη δημοσιονομικά και πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών είναι σε εξέλιξη.

Υπογράμμισε ακόμα πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα, ο κ. Ντράγκι απάντησε «δεν είμαστε ακόμα εκεί». Μια εκταμίευση θα ήταν ένας λόγος να εξετάσουμε αύξηση του ορίου στα έντοκα, διευκρίνισε. 

Αναφορικά με το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα εχέγγυα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA και στα σενάρια περί αύξησής τους, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ζήτημα εδώ και λίγο καιρό. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση με το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε. 

Θεωρούμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι ορθές πολιτικές, υπογράμμισε ερωτηθείς σχετικά ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα να ενοποιηθούν οι πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι συνθήκες. Η επιλογή της ενοποίησης των πληρωμών χρησιμοποιήθηκε από μια χώρα την δεκαετία του 1970 αν δεν κάνω λάθος». 

Το QE εξελίσσεται ομαλά

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να συνεχιστεί ως το Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι να υπάρξει προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι ο αντίκτυπος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής διαχέεται στην πραγματική οικονομία και η πλήρης εφαρμογή τους θα προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης. 

Ο ίδιος προέβλεψε πως η ανάκαμψη αναμένεται να διευρυνθεί. Η εγχώρια ζήτηση θα στηριχτεί επιπλέον από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, τα χαμηλά επίπεδα στις τιμές του πετρελαίου θα στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ η ζήτηση για τις εξαγωγές προϊόντων και αγαθών της ευρωζώνης θα επωφεληθεί από τις εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα των τιμών. 

Αυξήθηκαν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2015 και το 2016, στο 1,5% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ μείωσε οριακά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 στο 2%.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ωστόσο πως η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τον πληθωρισμό για το 2015, στο 0,3% από 0% προηγουμένως. Το 2016 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% και το 2017 στο 1,8%.

Αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο

Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως στις αγορές, τα επιτόκια της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό της συμβούλιο διατήρησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, κατά την τακτική συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακού δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,2%.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v