Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων και η αβεβαιότητα σε ότι αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη επιβαρύνουν την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Στο 3,1% η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, στο 1,4% για την ευρωζώνη.

ΟΟΣΑ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Βραδεία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 18 μήνες προβλέπει ο ΟΟΣΑ, ενώ εκτιμά πως δεν θα αγγίξει τα προ-κρίσης επίπεδα πριν το τέλος του 2016.

Ο Οργανισμός, στη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,1% για φέτος, από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ  για τις ΗΠΑ η πρόβλεψη υποβαθμίζεται στο 2% για φέτος από 3,1% προηγουμένως, και στο 2,8% για το 2016 από 3% προηγουμένως. Στην ευρωζώνη προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,4% φέτος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το ΑΕΠ στα 34 κράτη-μέλη του θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2015 και κατά 2,5% το 2016.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, οι επενδύσεις αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα είναι πλέον περίπου 20% χαμηλότερες απ' όσο θα ήταν σε μια κανονική κυκλική ανάκαμψη.

Στις ΗΠΑ, η πτώση των επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, είναι μεγαλύτερη απ' όσο ανέμενε ο ΟΟΣΑ, ενώ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Παράλληλα, οι αμερικανοί καταναλωτές ήταν πιο απρόθυμοι να προχωρήσουν σε δαπάνες απ' όσο ανέμενε ο Οργανισμός.

Ακόμα και αν υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, όμως, δεν θα είναι αρκετό για να υπάρξει μια ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.

Όπως σχολιάζει ο Οργανισμός στην έκθεσή του, υπάρχουν ήδη λύσεις που εφαρμόζονται, όπως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε μεγάλες οικονομίες. Στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσής τους, όπως έχουν προγραμματιστεί, ενώ στις ΗΠΑ η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, οι policy makers α πρέπει να επικεντρωθούν στην άρση των παραγόντων εκείνων που προκαλούν αβεβαιότητα, όπως είναι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, αρνείται να σχολιάσει αν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τονίζοντας όμως πως η χώρα και η ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης χρειάζονται επειγόντως μεγαλύτερη σαφήνεια. «Θα ήταν καλύτερα να επιλυθεί η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v