Η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να πάρουν μια οριστική απόφαση για το αν θα αποτρέψουν ή θα επιτρέψουν ένα Grexit τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες να διολισθήσει η χώρα σε μια «γκρίζα ζώνη», εκτιμά σε έκθεση της η Goldman Sachs.
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει σε έκθεση με ημερομηνία 29 Απριλίου πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους δανειστές έφτασαν σε αδιέξοδο στο Eurogroup στην Ρίγα. Ακόμα και μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας από τον Τσίπρα η επίτευξη συμφωνίας για την χορήγηση νέας δόσης θα είναι πολύ δύσκολη.
Το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μια ασυνήθιστη θέση εντός της ευρωζώνης η οποία θα χαρακτηρίζεται από: καθυστερήσεις πληρωμών στους επίσημους πιστωτές, ελέγχους στις αναλήψεις καταθέσεων και εξυπηρέτηση εγχώριων υποχρεώσεων με υποσχετικούς τίτλους (IOUs) αντί για ευρώ.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η είσοδος σε αυτήν την «γκρίζα ζώνη» είναι πιο πιθανή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, από ότι η επιστροφή στην δραχμή με ένα κανονικό Grexit. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιβίωνε από μια απόφαση α) να βγει από το ευρώ είτε β)να δεχθεί ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι πρόθυμες να οδηγήσουν σε Grexit καθώς φοβούνται μια μετάσταση. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν από το πλαίσιο της παροχής στήριξης μόνο υπό την εφαρμογή όρων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, το σενάριο της «γκρίζας ζώνης» είναι πιο πιθανό από ένα Grexit εξαιτίας των πολιτικών κινήτρων των βασικών μελών που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις: των ευρωπαϊκών αρχών, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ευρωπαϊκές αρχές, είναι διατεθειμένες να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα τα χαρακτηριστικά ενός νέου προγράμματος προσαρμογής, το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την φύση των μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια ώρα είναι απρόθυμες να διαπραγματευτούν τις βασικές αρχές που καθορίζουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων:
*Οτι η διατήρηση του ευρώ απαιτεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω οικονομική προσαρμογή
*Στον βαθμό που θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια για την διευκόλυνση της στήριξης αυτής, θα χορηγηθεί μόνο υπό όρους
*Η αξιολόγηση της εφαρμογής των όρων αυτών απαιτεί κάποια μορφή εξωτερικής εποπτείας.
«Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο οι χώρες του πυρήνα (κυρίως η Γερμανία) που επιμένουν να συμφωνήσει η Ελλάδα στις αρχές αυτές ως βάση των συζητήσεων, αλλά και οι κυβερνήσεις των οικονομικών της περιφέρειας (όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία) που εφάρμοσαν επώδυνες προσαρμογές στο παρελθόν και τώρα αντιμετωπίζουν στις εκλογές την πρόκληση λαϊκιστικών κομμάτων που υπόσχονται τέλος στην προσαρμογή» αναφέρεται στην έκθεση της Goldman Sachs.
Η ελληνική κυβέρνηση εκλέχτηκε με μια πολιτική πλατφόρμα:
*Διατήρησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ
*Βάζοντας παράλληλα τέλος στην επώδυνη λιτότητα και στην οικονομική προσαρμογή
«Ως αποτέλεσμα, ακόμα και καθώς αυξάνεται η πίεση για την λήψη απόφασης που θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει – τουλάχιστον με τρόπο που δεν θα απειλεί την ίδια με κατάρρευση και την διενέργεια εκλογών. Η αναποφασιστικότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διολίσθηση προς την “γκρίζα ζώνη”. Η κυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να λάβει μια απόφαση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Αλλά η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα είναι χρονοβόρα και μπορεί να μην οδηγήσει σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα, ειδικά αν το ερώτημα περιέχει κάποια αμφισημία όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα θα διατηρήσει το ευρώ» σημειώνεται στην έκθεση.
Η ΕΚΤ ασκεί μεγάλο έλεγχο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μπορεί να καθορίσει την βιωσιμότητα του, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλει να φανεί πως θα αποφασίσει αυτή για την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ.