Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καβούρια» στις τσέπες της Μέρκελ

Παρά τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια δανεισμού, η Γερμανία αρνείται να δανειστεί και να ξοδέψει χρήματα. Ποιες είναι οι αιτίες και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις.

«Καβούρια» στις τσέπες της Μέρκελ

Στη Γερμανία δεν υπάρχει δανεισμός χωρίς ενοχές, γράφει το Bloomberg. Ακόμα κι αν αυτοί που δανείζουν, πληρώνουν το δανειολήπτη!

Όπως ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη, στα γερμανικά η λέξη για το χρέος είναι ίδια με τη λέξη για την ενοχή

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία πληρώνει μόλις 0,2% για τα δεκαετή ομόλογα ενώ χρεώνει για να δανειστεί χρήματα σε βάθος πενταετίας, μέσω αρνητικών επιτοκίων.

«Είναι σχεδόν παθολογικό», σημείωσε ο Simon Tilford, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο. «Μιλάμε για μια οικονομία δημοσιονομικά εύρωστη, με πληθωρισμό πολύ χαμηλό, με απόθεμα κεφαλαίου που φθίνει εδώ και χρόνια και με μια κυβέρνηση που μπορεί να δανειστεί κοντά στο μηδέν, αλλά αρνείται και πάλι να ξοδέψει».

Αυτή η απέχθεια στα χρέη, που πιθανόν ανάγεται στην περίοδο του υπερπληθωρισμού το 1920, έχει φτάσει να ενοχλεί συμμάχους στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι. Πέρα από αυτό όμως, δε βοηθά ιδιαίτερα και την ίδια τη γερμανική οικονομία.

Οι δημόσιες επενδύσεις ως ποσοστό των κρατικών δαπανών έχουν πέσει στο 10% από 14% που ήταν στις αρχές του 1990. Μελέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δείχνουν συνεχή κάμψη στην ποιότητα των υποδομών την τελευταία δεκαετία. Κι όλα αυτά ενώ υπολογισμοί ειδικών του ΔΝΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, δείχνουν ότι μια άνοδος των κρατικών δαπανών στον τομέα αυτό κατά 0,5% του ΑΕΠ θα απέδιδε αύξηση 0,75% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, μέσω της πιθανής διάχυσης αυτής της οικονομικής ανόδου, θα επωφελούνταν και άλλες οικονομίες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία κατά 0,33%.  

Το επιχείρημα όμως της Α. Μέρκελ, η οποία μέχρι τις εκλογές του 2017 προσβλέπει μόνο σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, είναι ότι η οικονομία τα πηγαίνει καλά και χωρίς κρατικές δαπάνες. Ένα χρέος 72% του ΑΕΠ, συνεχίζει το ίδιο επιχείρημα, χρειάζεται περικοπές για να προσαρμοστεί στα κριτήρια της Ευρωζώνης και καθώς ο πληθυσμός γερνάει η αποταμίευση είναι αναγκαία.  

Όμως η Michelle Tejada, οικονομική αναλύτρια της Roubini Global Economics LLC, παρατηρεί ότι με το να μην ξοδεύει τώρα, η Γερμανία μπορεί να δει την οικονομία της να υπερθερμαίνεται σε ένα ήδη χαμηλό σημείο, κάτι που θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη τη χρηματοδότηση συντάξεων. Η χώρα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ρόλο της «ατμομηχανής» της Ευρώπης, αν η ανάπτυξή της παραμείνει στο 1,7%.

«Δεν μπορείς να συντηρείς μια ολόκληρη περιοχή όταν η ανάπτυξη είναι τόσο χαμηλή», συμπλήρωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v