O Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, είπε σήμερα σε ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ότι το πολύπλοκο σύστημα κανόνων που διέπει τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως, αλλιώς «μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα ανακαλύψουμε ότι έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους», μεταδίδει το EuroInsight.
Oι ισχύοντες κανόνες που περιγράφονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι υπερβολικά άκαμπτοι και περιέχουν πάρα πολλούς στόχους, οι οποίοι απλώς δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τις κυβερνήσεις.
«Υπάρχουν πολλές μετρήσεις και πολλά κριτήρια. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι καταλήγουν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», δήλωσε ο Gurria. «Το παρόν πλαίσιο είναι μετά βίας καταληπτό από τις κυβερνήσεις», συμπλήρωσε.
Ο αριθμός των ονομαστικών και δομικών στόχων θα πρέπει να μειωθεί και η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει μία ευρύτερη προσέγγιση όταν κρίνει τη δημοσιονομική πολιτική μίας χώρας. Η έκκληση του Α. Gurria για απλοποίηση των κανόνων έρχεται μετά από παρόμοιες παραινέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, επέκρινε την απόφαση της Κομισιόν να δίνει σε συγκεκριμένα κράτη - μέλη συνεχείς αναβολές στην επίτευξη ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ (πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η Γαλλία).
Ο Α. Gurria είπε ότι η Ευρώπη επαφίεται υπερβολικά σε ad hoc παρατάσεις προθεσμιών για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. «Εάν κάποιες χώρες επιτυγχάνουν επανειλημμένως την εξαίρεσή τους από έναν κανόνα, τότε με το πέρασμα του χρόνου αυτός ο κανόνας χάνει την αξιοπιστία του».