Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iστορική συμφωνία ΗΠΑ - Κούβας

Τέλος σε πέντε δεκαετίες απομόνωσης βάζει η ιστορική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κάστρο είχε ο Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι θα συζητήσει με το Κογκρέσο άρση του εμπάργκο. Αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους.

Iστορική συμφωνία ΗΠΑ - Κούβας

Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν συνομιλίες με την Κούβα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Αβάνα, σε μια συμφωνία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την άρση του εμπάργκο μετά από πέντε δεκαετίες.

Η ιστορική απόφαση λήφθηκε μετά την συμφωνία την Τρίτη για ανταλλαγή κρατουμένων, τριών Κουβανών που κρατούνταν σε φυλακές στις ΗΠΑ και του Αμερικανού Άλαν Γκρος που βρισκόταν σε φυλακή της Κούβας εδώ και πέντε χρόνια.

«Δεκαετίες απομόνωσης της Κούβας δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο της ανάδυσης μιας δημοκρατικής, οικονομικά ανθηρής και σταθερής Κούβας» τονίζει ο Λευκός Οίκος σε e-mail που έστειλε σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι είναι καλύτερο να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε μεταρρυθμίσεις από το να επιβάλλουμε πολιτικές που θα καταστήσουν την χώρα ένα αποτυχημένο κράτος (failed state)» υπογραμμίζει. 

Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κουβανό ομόλογο του Ραούλ Κάστρο, η οποία κράτησε περίπου μια ώρα. Ήταν η πρώτη επικοινωνία μεταξύ προέδρων των δύο κρατών από την εποχή της κουβανικής επανάστασης. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κούβα και θα βάλουν τέλος σε μια ξεπερασμένη προσέγγιση.

«Αυτά τα 50 χρόνια μας έδειξαν ότι η απομόνωση δεν αποδίδει. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση» υποστήριξε ο κ. Ομπάμα.«Σήμερα προχωρούμε στις αλλαγές αυτές γιατί είναι αυτό είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος, για να επιτύχει ένα καλύτερο μέλλον για το λαό της Κούβας, για τον Αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριο και τον κόσμο» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επισήμανε πως η νέα πολιτική θα κάνει πιο εύκολα τα ταξίδια Αμερικανών στην Κούβα, ενώ πρόσθεσε πως θα συζητήσει με τα μέλη του Κογκρέσου να άρουν το εμπάργκο στην Κούβα. «Προσβλέπω να εμπλακώ με το Κογκρέσο σε έναν ειλικρινή διάλογο για την άρση του εμπάργκο» είπε ο Ομπάμα.

Aμβλυνση οικονομικών κυρώσεων

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Κούβας θα αμβλυνθούν «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Με βάση την ανακοίνωση, οι πολίτες των ΗΠΑ και οι αμερικάνικες εταιρείες θα έχουν δικαίωμα να ζητούν άδεια για να συνεργαστούν επιχειρηματικά με Κουβανούς που ζουν εκτός Κούβας.

Επίσης οι ΗΠΑ θα ξεπαγώσουν λογαριασμούς σε αμερικάνικες τράπεζες όσων Κουβανών δεν ζουν πια στην Κούβα.

Aντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους

Ο Τζον Μπένερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, άσκησε κριτική στην απόφαση Ομπάμα, αποκαλώντας την άλλη μια απερίσκεπτη παραχώρηση σε μια βίαιη δικτατορία.
«Οι σχέσεις με το καθεστώς Κάστρο δεν πρέπει να επανεξεταστούν, πόσο μάλλον να ομαλοποιηθούν, μέχρι ο λαός της Κούβας να απολαύσει την ελευθερία» τόνισε ο κ. Μπένερ σε ανακοίνωση του.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος έδωσε τα πάντα αλλά κέρδισε πολύ λίγα στην συμφωνία με το «κουμμουνιστικό» κράτος. Ο ίδιος είπε ότι θα αντιταχθεί στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να ορίσουν πρέσβη και να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα.

Χαιρετίζει την συμφωνία το Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη σήμερα τις ΗΠΑ και την Κούβα για την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, και εξέφρασε «τη μεγάλη του ικανοποίηση» για «την ιστορική απόφαση» αυτή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ανακοίνωσή του το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «που είχαν ως αποτέλεσμα λύσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Συγκεκριμένα το Βατικανό επιβεβαιώνει την αποστολή δύο επιστολών από τον πάπα προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Εξάλλου το Βατικανό σημείωσε ότι δέχθηκε αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες τον Οκτώβριο και ότι «προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v