Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Όχι» Ελβετών στο δημοψήφισμα για αποθέματα χρυσού

Αρνητικό, ως αναμενόταν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τα ελβετικά αποθέματα χρυσού. Πιθανή η διατήρηση των πιέσεων στο πολύτιμο μέταλλο. «Άχρηστο» εμπόρευμα ο χρυσός, σημειώνει ο Willem Buiter της Citi.

«Όχι» Ελβετών στο δημοψήφισμα για αποθέματα χρυσού

«Όχι» είπε το 76% των Ελβετών στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Ελβετίας για το εάν η κεντρική τράπεζα Swiss National Bank θα πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον το 20% των αποθεμάτων της σε χρυσό, σε σύγκριση με 8% σήμερα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η κίνηση του κίτρινου μετάλλου στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, καθώς πολλοί αναλυτές προέβλεπαν το αρνητικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα αντίστοιχο με την απόφαση του OPEC -για διατήρηση της παραγωγής του- στην πετρελαϊκή τιμή. Το κίτρινο μέταλλο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις την Παρασκευή, υποχωρώντας 1,8% ή κατά 21,4 δολάρια, στα 1.175 δολάρια την ουγκιά, καθώς οι επενδυτές έλαβαν θέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος.

Εαν επικρατούσε πάντως η θετική ψήφος, η ελβετική κεντρική τράπεζα θα έπρεπε  να επανακτήσει 1.500 τόνους χρυσού ή το 70% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής χρυσού, στην επόμενη πενταετία, ενώ θα υφίσταται και περιορισμούς στην πώληση αποθεμάτων χρυσού τα επόμενα χρόνια. 

Από τότε που εξασφάλισε τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές ώστε να μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, πριν 18 μήνες, η πρωτοβουλία δεν είχε αποσπάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά όμως από δημοσκόπηση στα μέσα Οκτωβρίου που έδειξε ότι 44% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξουν το κίνημα, το ζήτημα είχε γίνει κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

Citi: «Φούσκα» 6.000 ετών ο χρυσός

«Δεν μπορώ να διαφωνήσω με μια φούσκα 6.000 ετών. Μπορεί να διατηρηθεί για άλλα 6.000 χρόνια», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Citi Willem Buiter (φωτό), σε έκθεση στην οποία παρομοιάζει το χρυσό με το πέτρινο χρήμα στη νήσο του Yap στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αφορμή της έκθεσης της Citi είναι το δημοψήφισμα που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελβετία για τα αποθέματα χρυσού, επιβάλλοντας στην κεντρική τράπεζα να επαναγοράσει χιλιάδες τόνους και απαγορεύει εφ' εξής τις πωλήσεις, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να έχει ισχυρές επιπτώσεις στις αγορές εμπορευμάτων όσο και στις ισοτιμίες.  

"Η απαγόρευση πωλήσεων στα αποθέματα χρυσού που έχει ή θα αποκτήσει στο μέλλον η κεντρική τράπεζα καθιστά το χρυσό άχρηστο ως διεθνή αποθεματική μονάδα. Τα αποθέματα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος ή ως εγγύηση. Ο χρυσός γίνεται άχρηστος ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Η αξία του ως εκ τούτου γίνεται μηδενική", εξηγεί ο Buiter.  

Ο αναλυτής της Citi υπογραμμίζει ότι ο χρυσός δεν έχει καμμία αξία και αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό "υπό την προϋπόθεση ότι αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει αξία ως εμπόρευμα". Είναι ακριβή η εξόρυξή, η επεξεργασία και η αποθήκευσή του, δεν έχει σημαντική χρησιμότητα ως παραγωγικό αγαθό και υπάρχουν ανώτερες εναλλακτικές για τις βιομηχανικές του χρήσεις, επιχειρηματολογεί ο Buiter.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v