Citi: «Φούσκα» 6.000 ετών είναι ο χρυσός

Στις κάλπες οι Ελβετοί για τα αποθέματα χρυσού, σε ένα δημοψήφισμα με παγκόσμιες επιπτώσεις τόσο στην αγορά εμπορευμάτων όσο και στις ισοτιμίες. «Άχρηστο» εμπόρευμα ο χρυσός, σημειώνει ο Willem Buiter της Citi. Η SNB, το φράγκο και τα σενάρια.

Citi: «Φούσκα» 6.000 ετών είναι ο χρυσός

Προς το "όχι" κλίνουν οι κάλπες στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Ελβετίας για το εάν η κεντρική τράπεζα Swiss National Bank θα πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον το 20% των αποθεμάτων της σε χρυσό, σε σύγκριση με 8% σήμερα.

Μια πρώτη ανάλυση των τάσεων στην ψηφοφορία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι γυρίζουν τις πλάτες τους στο κίνημα "Σώστε τον ελβετικό χρυσό", σύμφωνα με το Reuters. 

Το κίτρινο μέταλλο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις την Παρασκευή, υποχωρώντας 1,8% ή κατά 21,4 δολάρια, στα 1.175 δολάρια την ουγκιά, καθώς οι επενδυτές έλαβαν θέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος.

Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το απόγευμα ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η στήριξη του κινήματος "Σώστε τον ελβετικό μας χρυσό", φθίνει. Σε περίπτωση πάντως που τελικώς επικρατήσει το "ναι", αναμένεται βραχυπρόθεσμο "άλμα" στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, που κατά πολλούς αναλυτές μπορεί να φθάσει έως και τα 50 δολάρια.

Εαν επικρατήσει πάντως η θετική ψήφος, η ελβετική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επανακτήσει 1.500 τόνους χρυσού ή το 70% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής χρυσού, στην επόμενη πενταετία, ενώ θα υφίσταται και περιορισμούς στην πώληση αποθεμάτων χρυσού τα επόμενα χρόνια. 

Για να εξασφαλίσει αυτά τα αποθέματα η SNB θα χρειαστεί να πουλήσει συναλλαγματικά αποθέματα, που απαρτίζονται κυρίως από ευρώ. Οι πωλήσεις αυτές θα πιέσουν το ευρώ χαμηλότερα έναντι των νομισμάτων σε όλο τον πλανήτη, περιλαμβανομένου και του φράγκου.

Από τότε που εξασφάλισε τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές ώστε να μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, πριν 18 μήνες, η πρωτοβουλία δεν είχε αποσπάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά όμως από δημοσκόπηση στα μέσα Οκτωβρίου που έδειξε ότι 44% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξουν το κίνημα, το ζήτημα έχει γίνει κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

Η δημοσκόπηση του Οκτωβρίου προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην SNB και έκανε τις αγορές να δοκιμάσουν ήδη την δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατεί το φράγκο κάτω από την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων που εισήγαγε η SNB έναντι του ευρώ το 2011. Το αποτέλεσμα ήταν η ισοτιμία να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2012.

Η κεντρική τράπεζα φοβάται ότι η πρωτοβουλία θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ένα βασικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη της SNB είναι η δυνατότητά της να αυξάνει τον ισολογισμό της ταχέως, εφόσον χρειάζεται. Αν περιοριστεί αυτή η δυνατότητά της, η νομισματική πολιτική της δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική. Εξίσου, θα περιοριστεί η δυνατότητα της SNB να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, καθώς θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει χρυσό αλλά δεν θα μπορεί να τον πωλεί.

Κατ'αυτόν τον τρόπο ο ισολογισμός της SNB θα γίνει πιο ευμετάβλητος, επειδή ακριβώς η τιμή του χρυσού είναι ευμετάβλητη. Επίσης θα μειωθεί η δυνατότητα της SNB να πληρώνει μερίσματα στα ελβετικά καντόνια που έχουν στην κατοχή τους τον χρυσό, γιατί ο χρυσός δεν εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα και η απαγόρευση πωλήσεων δεν θα επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα την ρευστοποίηση κερδών.

Citi: «Φούσκα» 6.000 ετών ο χρυσός

«Δεν μπορώ να διαφωνήσω με μια φούσκα 6.000 ετών. Μπορεί να διατηρηθεί για άλλα 6.000 χρόνια», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Citi Willem Buiter (φωτό), σε έκθεση στην οποία παρομοιάζει το χρυσό με το πέτρινο χρήμα στη νήσο του Yap στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αφορμή της έκθεσης της Citi είναι το δημοψήφισμα που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελβετία για τα αποθέματα χρυσού, επιβάλλοντας στην κεντρική τράπεζα να επαναγοράσει χιλιάδες τόνους και απαγορεύει εφ' εξής τις πωλήσεις, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να έχει ισχυρές επιπτώσεις στις αγορές εμπορευμάτων όσο και στις ισοτιμίες.  

"Η απαγόρευση πωλήσεων στα αποθέματα χρυσού που έχει ή θα αποκτήσει στο μέλλον η κεντρική τράπεζα καθιστά το χρυσό άχρηστο ως διεθνή αποθεματική μονάδα. Τα αποθέματα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος ή ως εγγύηση. Ο χρυσός γίνεται άχρηστος ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Η αξία του ως εκ τούτου γίνεται μηδενική", εξηγεί ο Buiter.  

Ο αναλυτής της Citi υπογραμμίζει ότι ο χρυσός δεν έχει καμμία αξία και αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό "υπό την προϋπόθεση ότι αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει αξία ως εμπόρευμα". Είναι ακριβή η εξόρυξή, η επεξεργασία και η αποθήκευσή του, δεν έχει σημαντική χρησιμότητα ως παραγωγικό αγαθό και υπάρχουν ανώτερες εναλλακτικές για τις βιομηχανικές του χρήσεις, επιχειρηματολογεί ο Buiter.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v