Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: «Καμπανάκι» για την αγορά ομολόγων

Ενδείξεις υπερβολικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου είναι εμφανείς στις αγορές εταιρικών ομολόγων, προειδοποιεί στην έκθεση της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα η Bundesbank. Επισημαίνει κινδύνους για τις τράπεζες από ενδεχόμενη κρίση στα στεγαστικά δάνεια.

Bundesbank: «Καμπανάκι» για την αγορά ομολόγων

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποιεί για τους κινδύνους από «την υπερβολική αναζήτηση αποδόσεων» στην αγορά εταιρικών ομολόγων στην τελευταία της έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα χαμηλά επιτόκια και η χαμηλή μεταβλητότητα αυξάνουν την διάθεση των επενδυτών για αναζήτηση ρίσκου και όσο περισσότερο παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια, τόσο «μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος υπερβολών σε ορισμένους τομείς της αγοράς» αναφέρει στην έκθεση η Claudia Buch, αναπληρωτής πρόεδρος της Bundesbank.

«Ενδείξεις υπερβολικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου είναι εμφανείς στις αγορές εταιρικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων» σημείωσε η ίδια.

Όσον αφορά τις γερμανικές τράπεζες, η Bundesbank τονίζει πως η απομόχλευση έχει προχωρήσει, αλλά επισημαίνει ότι τα κέρδη είναι χαμηλά.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο Andreas Dombret, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για την εποπτεία των τραπεζών υποστηρίζει στην έκθεση πως «ένα μεμονωμένο σοκ στα επιτόκια μπορεί να απορροφηθεί από τις γερμανικές τράπεζες, αλλά προειδοποιεί ότι «μια απότομη και ξαφνική αύξηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη των τραπεζών».

«Αν εμφανιστούν προβλήματα στην αγορά κατοικιών, σε ένα κατά τα άλλα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν απώλειες στα στεγαστικά δάνεια με άλλα κέρδη. Ωστόσο, επειδή οι κρίσεις στην αγορά κατοικιών συνοδεύονται συνήθως από επιβράδυνση σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι συνολικές απώλειες μπορεί να υπονομεύσουν την δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους» επισημαίνεται στην έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v