Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών είναι αναξιόπιστη, δήλωσε σε συνέντευξη του στους F.T. o Iταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, μια εβδομάδα πριν την απόφαση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Ο κ. Παντοάν υποστήριξε πως η μέτρηση του παραγωγικού κενού από την Κομισιόν – η διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του δυνητικού ΑΕΠ – είναι ξεπερασμένη και υποτιμά το μέγεθος της ύφεσης που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση αυτόν τον αναξιόπιστο αναλυτικό μηχανισμό είναι πολύ σημαντικές» ανέφερε ο κ. Παντοάν. «Αυτό έχει να κάνει με πόρους που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών, οπότε δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα» πρόσθεσε.
Το μέγεθος του παραγωγικού κενού της Ιταλίας είναι κρίσιμο γιατί χρησιμοποιείται από την Ε.Ε. για τον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος, το οποίο υπολογίζει τον αντίκτυπο των οικονομικών κύκλων. Όσο μεγαλύτερο το παραγωγικό κενό, τόσο μεγαλύτερη η επιτρεπόμενη ανοχή που δείχνει η Ε.Ε. για δημοσιονομικά ζητήματα.
Η Ε.Ε. έχει υπολογίσει το ιταλικό παραγωγικό κενό στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Παντοάν σημείωσε πως το νούμερο αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Εξέλιξης. Ο ΟΟΣΑ έχει υπολογίσει το ιταλικό παραγωγικό κενό στο 5,1% του ΑΕΠ. Ο κ. Παντοάν υπογράμμισε πως αν εφαρμοζόταν η μέτρηση του ΟΟΣΑ, η Ιταλία θα είχε τώρα διαρθρωτικό πλεόνασμα. «Θα ήμασταν σε ένα διαφορετικό κόσμο, χωρίς αιτήματα για επιπρόσθετους πόρους, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε κάτι. Θα άλλαζε πολλά» επισήμανε.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την απόφαση της για τον προϋπολογισμός της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα.