H Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί πολύ κοντά στην ύφεση, προειδοποίησε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας σε έκθεση στην οποία προβλέπει ελάχιστη ή μηδενική ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Bundesbank εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη, τονίζοντας ότι οι προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο του έτους παραμένουν «μέτριες».
Σημειώνεται πως στους τρεις μήνες από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Μια μείωση στο τρίτο τρίμηνο θα οδηγούσε σε τεχνική ύφεση την γερμανική οικονομία.
«Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου ή λίγο υψηλότερα» ανέφερε στην έκθεση η γερμανική τράπεζα. «Δεδομένων των αδύναμων παραγγελιών και του αρνητικού κλίματος μεταξύ των εταιρειών, το outlook για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι αντίστοιχα μέτριο» επισημαίνει.
Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ενδέχεται να αυξήσει τις εκκλήσεις για περισσότερες επενδύσεις από την γερμανική κυβέρνηση.
«Η βασική μηχανή ανάπτυξης του ευρώ έχει ακινητοποιηθεί και αυτό σημαίνει πως και άλλα μέρη της ευρωζώνης θα είναι πιο αδύναμα» ανέφερε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Η γερμανική αδυναμία ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης» πρόσθεσε
Επενδύσεις 50 δισ. ζητάει το Παρίσι από το Βερολίνο
Στο Βερολίνο μεταβαίνουν σήμερα, οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για να συναντήσουν τους Γερμανούς ομολόγους τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διπλός θεωρείται ο στόχος της επίσκεψης των Γάλλων υπουργών στο Βερολίνο : Η Γαλλία αναζητεί κατ'αρχάς την υποστήριξη της Γερμανίας για τον προϋπολογισμό 2015, όπου το έλλειμμα για ακόμα μια φορά ξεφεύγει από το 3% (4,3%), με κίνδυνο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα το Παρίσι αισιοδοξεί να πείσει το Βερολίνο να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για τις δύο χώρες και κατά συνέπεια και για την ευρωζώνη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν πηγαίνει μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας από τη Γερμανία να προχωρήσει έως το 2018 σε επενδύσεις 50 δισεκ. ευρώ.
Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "FAZ", ο Σαπέν δήλωσε αναφερόμενος στα 50 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να εξοικονομήσει η Γαλλία:
«50 δισ. οικονομίες σε μας, 50 δισ. επενδύσεις σ' αυτούς, θα είναι μια καλή ισορροπία», είπε ο υπουργός, δικαιολογώντας ότι για την Γερμανία που από το 2012 παρουσιάζει σε όλους τους τομείς ισορροπημένους δημόσιους λογαριασμούς, «50 δισ. πρόσθετων δαπανών συνάδουν με μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».
«Μεταρρυθμίσεις έναντι επενδύσεων»: πρόκειται για ένα «πάρε-δώσε» που προτείνουν οι Γάλλοι στους Γερμανούς, οι οποίοι κρατούν απόλυτη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Γαλλία.
Με χθεσινοβραδυνές δηλώσεις στα γαλλικά μίντια ο Εμμανουέλ Μακρόν εξήγησε : « Από τη στιγμή που οι Γερμανοί σιγουρευτούν για τη δουλειά που κάνουμε (μεταρρυθμίσεις) μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τους ίδιους, βοηθώντας μας παράλληλα για να φέρουμε ένα πραγματικό επενδυτικό σχέδιο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία» τόνισε.