Βάιντμαν: Δεν χρειαζόμαστε αναπτυξιακά κίνητρα

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας δείχνει τις προθέσεις του ενώ εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τονίζει πως η Γερμανία δεν έχει ανάγκη αναπτυξιακών κινήτρων και επιμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς δημοσιονομική στήριξη.

Βάιντμαν: Δεν χρειαζόμαστε αναπτυξιακά κίνητρα

Στην ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιμένει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας απορρίπτοντας τα αιτήματα για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Μία ημέρα μετά την αναστάτωση των αγορών που έφερε τους δείκτες στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών και τα ελληνικά yield πάνω από το 9%, και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,  ο Γενς Βάιντμαν δείχνει την πρόθεση της Γερμανίας να επιμείνει στην αρχική της στάση.

«Η ώθηση που θα δοθεί στις χώρες της περιφέρειας από αύξηση των δημοσίων επενδύσεων της Γερμανίας θα είναι πιθανότατα αμελητέα» αναφέρει ομιλία του όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Και με την οικονομία να λειτουργεί σε πλήρη χρήση της δυναμικής της, η Γερμανία δεν χρειάζεται τέτοια κίνητρα. Έτσι παραμένει η κατάσταση και με τις αναθεωρημένες προβλέψεις»

Λίγο νωρίτερα, ο ομόλογός του Μπενουά Κερέ, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες με αγορές τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων. Ο κ. Βάιντμαν ωστόσο, επανέλαβε τις αρχικές του ενστάσεις λέγοντας «Οι αγορές τίτλων ABS είναι προβληματικές όταν περιλαμβάνουν μεταφορά κινδύνων από τις τράπεζες στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. Εν τέλει, πρόκειται για μεταφορά κινδύνου από τις τράπεζες στον φορολογούμενο»

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα, όχι η νομισματική πολιτική ούτε η έλλειψη δημοσιονομικών κινήτρων» κατέληξε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης συμπληρώνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν φοβάται τον κίνδυνο ευρύτερου αποπληθωρισμού, αλλά μία πολύ μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v