Πολύ κρίσιμος για την πορεία των αγορών αλλά και της διεθνούς οικονομίας είναι ο επόμενος μήνας. Η ατζέντα περιλαμβάνει συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, συνόδους κορυφής, αλλά και την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης AQR για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Γεγονότα που θα κρίνουν την πορεία των αγορών, την αντίδραση των αξιωματούχων κατά τη διάρκεια αυτής της τεταμένης περιόδου για την οικονομία, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
* Στις 23 και 24 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρώπης, όπου το κλίμα είναι ήδη τεταμένο καθώς η Γαλλία και η Ιταλία αμφισβητούν ανοιχτά την πολιτική λιτότητας καταθέτοντας ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για το 2015, ενώ η Γερμανία επιμένει στη γραμμή της λιτότητας. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί η απογοητευτική πορεία της ευρωζώνης, εν μέσω έντονων πιέσεων τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από την Ουάσιγκτον που ανησυχούν για τον κίνδυνο τρίτης κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο.
*Δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (AQR) για 130 τράπεζες της ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία καθώς θα αποκαλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης. Εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν δυσμενέστερα των προσδοκιών, εκτιμάται πως το κλίμα στις αγορές θα επηρεαστεί σημαντικά, καθώς τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης θα κληθούν να παρουσιάσουν σχέδια άντλησης κεφαλαίων.
* Στις 28 Οκτωβρίου ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και όλοι θέλουν να δουν εάν η Fed θα παράσχει τελικά ενισχυτική ένεση στις αγορές που αρκετοί περιμένουν. Μέχρι πρότινος, οι αναλυτές προεξοφλούσαν ότι σε αυτήν τη σύνοδο θα αποφασιζόταν ο πλήρης τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η Fed εξακολουθεί να αγοράζει κάθε μήνα χρεόγραφα αξίας 15 δισ. δολ. Ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, όμως, άλλαξε χθες την ατζέντα της συζήτησης, λέγοντας ότι εν μέσω αυτού του κλίματος θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως να αναβάλλεται και η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά την κρίση.
* Στις 6 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για τον Μάριο Ντράγκι. Ενώ έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ, τα στοιχεία και ο κίνδυνος να βυθιστεί η ευρωζώνη σε τρίτη κρίση επιβάλλουν νέα δράση. Πολλοί -εκ των οποίων και η Ουάσιγκτον- ζητούν από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας και κρατικούς τίτλους. Έντονες, ωστόσο, παραμένουν οι αντιδράσεις της Γερμανίας που κάνει λόγο για «νομισματική χρηματοδότηση κρατών».
* Την ίδια ημέρα συνεδριάζει και το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταπιαστούν πρωτίστως με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης AQR για τις τράπεζες. Επί τάπητο,ς όμως, αναμένεται να τεθεί και η ευρύτερη συζήτηση για τη λιτότητα και τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία δεν πληρούν τους κανόνες περί μείωσης των ελλειμμάτων τους τους προϋπολογισμούς του 2015. Στις 21 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα εξετασθούν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της ζώνης του ευρώ και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
* Ακολουθεί στις 15 - 16 Νοεμβρίου η σύνοδος του G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Το βασικό θέμα στην ατζέντα μπορεί να είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά θεωρείται βέβαιο πως επί τάπητος θα τεθεί και η οικονομία. Η επιμονή της Γερμανίας στη λιτότητα, παρά τις διεθνείς πλέον πιέσεις, αποδεικνύεται πολύ ανησυχητική για τις αγορές. Τα στοιχεία εγείρουν τον κίνδυνο τρίτης ύφεσης για την ευρωζώνη σε μία περίοδο όπου το διεθνές κλίμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να στηρίξει τη διεθνή οικονομία.