Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρέει το deal των $54 δισ. μεταξύ AbbVie και Shire

Οι κινήσεις του Λευκού Οίκου για πάταξη της φοροαποφυγής μέσω εξαγορών στην Ευρώπη αποδίδουν. Η AbbVie δήλωσε ότι επανεξετάζει την εξαγορά της βρετανικής Shire που θα δημιουργούσε έναν φαρμακευτικό κολοσσό $54 δισ.. Ποια hedge fund μένουν με μεγάλες ζημίες.

Καταρρέει το deal των $54 δισ. μεταξύ AbbVie και Shire

Αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά φαρμάκου καθώς η αμερικανική AbbVie δηλώνει ότι θα επανεξετάσει την εξαγορά της βρετανικής Shire λόγω των νέων κανόνων που προωθεί ο Λευκός Οίκος προκειμένου να πατάξει τη φυγή φορολογικών εσόδων από τέτοιου τύπου εξαγορές ξένων εταιρειών.

Στην σχετική ανακοίνωση, η AbbVie αναφέρει πως το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσει την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε τον Ιούλιο. Τότε το δ.σ. είχε προτείνει στους μετόχους της εταιρείας να στηρίξουν τη συμφωνία των 54 δισ. δολ. που θα οδηγούσε στη δημιουργίας ενός εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών ομίλων στον κόσμο.

«Το διοικητικό συμβούλιο της AbbVie θα εξετάσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τον αντίκτυπο των φορολογικών ρυθμίσεων που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 22 Σεπτεμβρίου, αλλά και τον αντίκτυπο στα οικονομικά οφέλη αυτής της συμφωνίας».

Το διοικητικό συμβούλιο της Shire δεν έχει ακόμη αντιδράσει, αλλά η μετοχή της καταγράφει κάθετη πτώση 27%.

Εάν προχωρούσε η συμφωνία, θα ήταν η μεγαλύτερη αμερικανική εξαγορά ευρωπαϊκού ομίλου στην ιστορία. Η εξέλιξη αυτή όμως, θέτει τώρα εν αμφιβόλω και άλλες παρόμοιες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, των οποίων βασικό κίνητρο ήταν η φοροαποφυγή των αμερικανικών ομίλων. Μόνο το 2014 υπήρξαν 14 τέτοιες συμφωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic και της Credit Suisse. Στόχος των αμερικανικών επιχειρήσεων ήταν να αποκτήσουν έδρα στη Γηραιά Ήπειρο ώστε να έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και κυρίως πρόσβαση στην offshore ρευστότητά τους χωρίς να χρειάζεται να την επαναπατρίσουν στις ΗΠΑ πληρώνοντας φόρους.

«Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο των hedge fund θα μείνουν με μεγάλες ζημιές εάν αυτή η συμφωνία καταρρεύσει, επειδή απέκτησαν μεγάλες θέσεις σε μετοχές της Shire περιμένοντας το deal» σχολιάζουν οι Financial Times. Σημειώνεται ότι η Paulson & Co κατέχει το 4,7% της Shire, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Shire. Μέτοχοι είναι και άλλα γνωστά hedge funds όπως το Elliot Capital και το Magnetar Financial.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v