Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικός ο ZEW για πρώτη φορά σε 2 χρόνια

Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών βούλιαξε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Σενάρια για ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Πυρά από το ινστιτούτο κατά της δογματικής επιμονής για λιτότητα. "Δικαιολογημένη" ακόμη και η ποσοτική χαλάρωση.

Αρνητικός ο ZEW για πρώτη φορά σε 2 χρόνια

Ο κυριότερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επηρεάζεται εν τέλει σημαντικά από τις οικονομικές και τις γεωπολιτικές κρίσεις ανά τον κόσμο.

Ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου ZEW κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για 10ο συνεχή μήνα, αγγίζοντας μάλιστα το -3,6. Πρόκειται για την πιο αδύναμη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2012 και αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερη από το 1 που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 6,9.

Το ίδιο το ινστιτούτο ZEW, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αναιμική ανάπτυξη σε συγκεκριμένες χώρες της ευρωζώνης είναι η βασική αιτία της "επίμονης αβεβαιότητας". 

Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ινστιτούτου Clemens Fuest δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters πως δεν αποκλείεται η Γερμανία να καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο και εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για την επιμονή στη λιτότητα. 

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι αρνητικό, αν και δεν περιμένω μακρά ύφεση, κυρίως λόγω των εγχώριων θεμελιωδών στοιχείων της Γερμανίας" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Στην πλευρά των εξαγωγών υπάρχουν κάποιοι αρνητικοί παράγοντες, η Ουκρανία και άλλοι. Υπάρχει όμως, επίσης, ελπίδα. Η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει. Γενικά, η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο πιστεύει τώρα ο κόσμος". 

Ο ίδιος ο Fuest όμως, σχολίασε αρνητικά την επιμονή του Βερολίνου στην επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παρά τις πιέσεις για αναπτυξιακή πολιτική με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. "Ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να επιμένουμε για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού στη Γερμανία" δήλωσε συμπληρώνοντας πως δεν δίνεται το καλύτερο μήνυμα στην Ε.Ε. και πως η στάση της Γερμανίας μπορεί να φανεί δογματική. 

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Fuest είπε στο Reuters πως "εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε είναι δικαιολογημένη η ποσοτική χαλάρωση". Συμπλήρωσε ωστόσο πως "εάν ο αντίκτυπος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αφαιρεθούν οι τοξικοί τίτλοι από τους ισολογισμούς των τραπεζών τότε φεύγουμε από τη σφαίρα της κανονικής νομισματικής πολιτικής". "Αυτά που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν σχεδόν τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα των κυβερνήσεων να δράσουν" συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες οι αρνητικές εκπλήξεις για τη γερμανική οικονομία έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να απειλείται ανοικτά πλέον με στασιμότητα, αν όχι με ύφεση. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 22,2 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Το μεγάλο σοκ έρχεται από τις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 5,8% σε μηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια. Παράλληλα, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας, συρρικνώθηκε 4%.

Μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση της χώρας προχωρά σε υποβάθμιση και των δικών της στόχων ανάπτυξης. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει αναθεώρηση επί τα χείρω των στόχων ανάπτυξης για το 2014 και το 2015. 

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να υποβαθμίσει τον στόχο ανάπτυξης για το 2014 στο 1,25% (έναντι αρχικής εκτίμησης 1,8%) και για το 2015 επίσης στο 1,25% (έναντι αρχικής εκτίμησης 2%). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v