Γερμανία: «Ψάχνει» μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης

Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται για την τόνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, η οποία θα τροφοδοτούσε με ένα ποσό ύψους 6 δισεκ. ευρώ την οικονομία.

Γερμανία: «Ψάχνει» μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης

Η γερμανική κυβέρνηση "φλερτάρει" με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, επανεξετάζοντας τις επιλογές της εν μέσω ενδείξεων ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, η οποία θα τροφοδοτούσε με ένα ποσό ύψους 6 δισεκ. ευρώ την οικονομία, δήλωσε ο κ. Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της 'Αγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει κάποιο περιθώριο για μέτρα υποβοηθητικά της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Φουκς σε τηλεφωνική συνέντευξή του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για να υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα. Αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική μας θα μας έβλαπταν περισσότερο από (σ..σ: ότι θα μας ωφελούσε) οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός σε συνέδριο που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο. Μεταξύ αυτών που διαφωνούν, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ. Ο Λόταρ Μπίντινγκ, βουλευτής του SPD και ειδικός στα οικονομικά, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για υποδομές. «Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό, μόνο αν απομακρυνθείς από το δόγμα για τα ελλείμματα», δήλωσε ο βουλευτής σε συνέντευξή του.

Η γερμανική οικονομία χάνει τη δυναμική της, καθώς η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και η πολιτική ένταση με τη Ρωσία βαραίνουν στη ζήτηση. Η εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ) σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι μία ομάδα κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων αναμένεται να περικόψουν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,3% για φέτος και 1,2% για το 2015, αντί της προηγούμενης πρόβλεψής τους για ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 2%, αντίστοιχα. Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε δυνατά το 2014, αλλά συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος μίας τεχνικής ύφεσης της - δηλαδή της συρρίκνωσής της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ απέρριπτε τις εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών που θα στήριζαν την ανάπτυξη, καθώς έχει ως στόχο για το 2015 την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση ήταν πολύ απρόθυμη, πολύ συχνά υποδηλώνοντας μία λογιστική προσέγγιση, λέγοντας ότι όλα είναι εν τάξει και ότι έχουμε μπροστά μας το φρένο χρέους (σ.σ.: μηδενικό έλλειμμα) και δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING -DiBa στη Φρανκφούρτη κ. Κάρστεν Μπρέσκι, προσθέτοντας: «Αυτή η θέση σαφώς αλλάζει τώρα και τα οικονομικά στοιχεία ωθούν την κυβέρνηση να αλλάξει».

Μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ύφεσης είναι ότι αξιωματούχοι της ετοιμάζουν νομοθεσία για να παρατείνουν και στο επόμενο έτος τα επιδόματα για μειωμένες ώρες εργασίας σε προβληματικές επιχειρήσεις», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post. Αν και η Γερμανία προωθεί το δόγμα των αυστηρών προϋπολογισμών καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μία ύφεση στο εσωτερικό της θα μπορούσε να ωθήσει τη συζήτηση στην κατεύθυνση των μέτρων στήριξης, δήλωσε ο κ. Μπρέσκι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v