Η στασιμότητα στην Ευρώπη και η χειρότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη στην Ιαπωνία υποχρέωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει και πάλι την πρόβλεψη για τους διεθνείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Στην κορυφαία έρευνά του για την παγκόσμια οικονομία, World Economic Outlook, το ΔΝΤ προβλέπει διεθνείς ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% στο 2014 και 3,8% για το 2015. Οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, όταν ο διεθνής οργανισμός περίμενε ανάπτυξη 0,1% υψηλότερη για το 2014 και 0,2% για το 2015.
Η υποβάθμιση προκύπτει μολονότι οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία είναι βελτιωμένες. Το ΔΝΤ ανέβασε κατά 0,5% την εκτίμηση για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,2% φέτος, διατηρώντας την στο 3,1% για τον επόμενο χρόνο.
Αποδίδει την αμερικανική βελτίωση στην υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής, στις ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, στην ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού και στη βελτίωση της αγοράς ακινήτων.
Αντιθέτως, για την ευρωζώνη διαβλέπει πιο αδύναμη ανάπτυξη και εντοπίζει αποκλίσεις όχι μόνο ανάμεσα στις πιο δυνατές και στις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά και ανάμεσα στις χώρες που διέπονται από κρίση - για την Ισπανία αναμένει ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ η Ιταλία δεν προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς πριν από το επόμενο έτος.
Το ΔΝΤ διαβλέπει πλέον πιθανότητες 30% να διολισθήσει η ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό το 2015 και σχεδόν 40% να πέσει σε ύφεση.
Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με παράλληλη σύνοδο του G20, οι διεθνείς ηγέτες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην ευρωζώνη να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να τονώσει την ανάπτυξη - ειδικά μετά τις νέες δυσοίωνες προβλέψεις.
Ωστόσο εξίσου προβλεπόμενο είναι η Γερμανία να συνεχίσει να ανθίσταται στις πιέσεις, προειδοποιώντας ότι θα είναι επικίνδυνο να εγκαταληφθούν τα προγράμματα λιτότητας.
Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί επίσης στο World Economic Outlook ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως και στη Μέση Ανατολή θέτουν όλο και μεγαλύτερους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία.
Στην έκθεση πάντως το ΔΝΤ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί για την Ελλάδα. Εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 0,6% του ΑΕΠ και το 2015 στο 2,9%, όπως προβλέπει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ που συνόδευε το Μνημόνιο τον περασμένο Ιούνιο. Περιμένει αρνητικό πληθωρισμό φέτος κατά -0,8% και θετικό (0,3%) την επόμενη χρονιά. Η ανεργία τοποθετείται για φέτος κατά μέσο όρο στο 25,8% και για το 2015 στο 23,8%.