Από το 1982 περίπου 45 αμερικάνικες εταιρείες έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία, οι 14 εκ των οποίων μετά το 2012.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, οκτώ ακόμα εταιρείες σκοπεύουν να μετακινηθούν την επόμενη χρονιά.
Με βάση τα στοιχεία του πρακτορείου, ο πιο δημοφιλής προορισμός για τις αμερικάνικες εταιρείες που θέλουν μειώσουν το φορολογικό βάρος είναι η Ιρλανδία, ενώ η πρακτική είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των φαρμακευτικών.
Ο ρυθμός μετακίνησης των αμερικάνικων εταιρειών αυξάνεται, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των φορολογικών αρχών να το εμποδίσουν, σημειώνει το Bloomberg. Οι περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να το επιτύχουν με την εξαγορά μιας ξένης εταιρείας με μέγεθος τουλάχιστον 25% όσο το δικό τους.
«Έτσι σχεδιάζει να γίνει βρετανική η AbbVie, η εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων οι ρίζες της οποίας φτάνουν στον γιατρό Wallace Abbott στο Σικάγο το 1888. Η Medtronic, ο κολοσσός ιατρικών συσκευών που ιδρύθηκε σε ένα γκαράζ στην Μινεάπολη το 1949, να γίνει ιρλανδική. Η Burger King, η αλυσίδα fast-food από το Μαϊάμι να γίνει καναδική. Έτσι επίσης πρότεινε η Pfizer να γίνει βρετανική, αν και η εξαγορά της Astra Zeneca που επιδίωξε τελικά απορρίφθηκε» γράφει το Bloomberg.
Σημειώνεται πως μια αλλαγή της φορολογικής έδρας δεν σημαίνει και πραγματική μετακίνηση, καθώς οι εταιρείες είναι ελεύθερες να κρατήσουν τα ανώτατα στελέχη τους στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι πολυεθνικές εταιρείες θέλουν να φύγουν από το φορολογικό καθεστώς των ΗΠΑ. Ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών είναι 35%, ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι μια από τις λίγες χώρες που αναγκάζουν τις εταιρείες να πληρώνουν τον ίδιο συντελεστή για όλα τα κέρδη, ακόμα και αν παράχθηκαν από μια θυγατρική σε ξένη χώρα με χαμηλή φορολογία όπως η Ιρλανδία. Πολλές χώρες όπως η Ιρλανδία και ο Καναδάς φορολογούν μόνο τα εγχώρια κέρδη.
Πηγή: Βloomberg