Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας της τόσο για το 2014 όσο και για το 2015 προχώρησε η Γαλλία, λέγοντας πως δεν θα πετύχει φέτος τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους και στις κεντρικές τους τράπεζες να λάβουν μέτρα για να τονώσουν την ανάπτυξη και να αποσοβήσουν τον αποπληθωρισμό.
Αν και δεν σχολίασε συγκεκριμένα τον στόχο του 2015 -όταν το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το όριο του 3% που θέτει η Ε.Ε.- ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin δήλωσε πως η Γαλλία θα μειώσει το έλλειμμά της «με κατάλληλο ρυθμό».
Σε σχόλιά του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Sapin σημείωσε πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 0,5% φέτος, το ήμισυ της προηγούμενης πρόβλεψης, και αυτό σημαίνει πως το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου για 3,8%.
«Η αλήθεια είναι ότι, ως άμεση συνέπεια της βραδείας ανάπτυξης και του ανεπαρκούς πληθωρισμού, η Γαλλία δεν θα πετύχει τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα φέτος παρά τον απόλυτο έλεγχο των δαπανών», ανέφερε ο Sapin.
Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει βασίσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2015 σε ρυθμό ανάπτυξης 1,7%, ο Sapin είπε πως φαίνεται απίθανο, σε αυτήν τη φάση, η γαλλική οικονομία να αναπτυχθεί περισσότερο από 1%.
Ο ίδιος τόνισε πως οι πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να λαμβάνουν υπ' όψιν το οικονομικό περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε νωρίτερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη και το β' τρίμηνο, μετά τη μηδενική ανάπτυξη που κατεγράφη στο α' τρίμηνο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1% στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.
Απροσδόκητη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ
Εν τω μεταξύ, απροσδόκητη πτώση, για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, κατέγραψε η γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις -ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών- επιβάρυναν την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως τα στοιχεία θα παρέμεναν αμετάβλητα.
Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη 0,8% από την αρχή του έτους, έναντι 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.