Ομπάμα: «Πράσινο φως» για στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές θα έχουν στόχο την προστασία του αμερικανικού προσωπικού, αλλά και τη στήριξη των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων, εάν κριθεί απαραίτητο. Ξεκαθαρίζει πάντως πως οι ΗΠΑ "δεν θα συρθούν σε έναν ακόμα πόλεμο στο Ιράκ".

Ομπάμα: «Πράσινο φως» για στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ

Την άδειά του για περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη ρήψη ανθρωπιστικών προμηθειών στις μειονότητες που βρίσκονται υπό πολιορκία, προκειμένου να αποφευχθεί «πιθανή ενέργεια γενοκτονίας».

Σύμφωνα με το Reuters, μετά τις επαφές του με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του, ο Ομπάμα δήλωσε πως ενέκρινε τη «στοχευμένη» χρήση των αεροπορικών δυνάμεων προκειμένου να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό στην περίπτωση που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κινηθούν προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, ή αν απειληθούν Αμερικανοί οπουδήποτε στο Ιράκ.

Όπως τόνισε, οι αεροπορικές επιθέσεις, οι πρώτες που θα γίνουν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ το 2011, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν κριθεί απαραίτητο για τη στήριξη των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων, που προσπαθούν να σπάσουν την κατάληψη από τους ισλαμιστές βουνοκορυφής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα επέμεινε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στρατός ξηράς και πως δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει τις ΗΠΑ «να συρθούν σε έναν ακόμα πόλεμο στο Ιράκ».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έρχεται ως απάντηση στις εκκλήσεις των ιρακινών και των κουρδικών αρχών για βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Ανησυχία και πιέσεις

Φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες το Reuters έδειχναν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν καταλάβει σημείο ελέγχου στα σύνορα με το Κουρδιστάν, περίπου 30 λεπτά από τον Αρμπίλ, πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων.

Οι μαχητές είχαν υψώσει τη σημαία τους στο σημείο ελέγχου. Ωστόσο, αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας αρνήθηκε ότι οι μαχητές ελέγχουν το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι δυνάμεις της προελαύνουν και «θα νικήσουν τους τρομοκράτες».

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει αποφύγει την άμεση εμπλοκή στις περισσότερες πρόσφατες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, ξεκαθάρισε ότι η αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και της απειλής για τις ζωές και τα συμφέροντα των Αμερικανών στο Κουρδιστάν είναι αρκετός λόγος για τη χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος.

Ωστόσο, στην προσπάθειά του να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι, ο Ομπάμα επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης μιας ιρακινής κυβέρνησης «που θα αντιπροσωπεύει τα νόμιμα συμφέροντα όλων των Ιρακινών» προκειμένου να αντιστρέψει τη δυναμική των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Σκοπεύουμε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να αναλάβουμε δράση εάν αυτές οι δυνάμεις των τρομοκρατών απειλήσουν το προσωπικό μας ή τις εγκαταστάσεις μας οπουδήποτε στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων του προξενείου μας στην Αρμπίλ και της πρεσβείας μας στη Βαγδάτη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τον Ιούνιο είχε στείλει μια μικρή ομάδα στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να αποσοβήσει την επίθεση των Ισλαμιστών μαχητών, όμως δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση. Παράλληλα, πίεζε τον Μαλίκι να σχηματίσει πιο περιεκτική κυβέρνηση, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Η στάση της Ουάσιγκτον φαίνεται πως άλλαξε όταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να κερδίζουν έδαφος έναντι των κουρδικών δυνάμεων και να κινούνται προς την Αρμπίλ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του Κουρδιστάν προστατευόταν από τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, τους πεσμεργκά.

Διεθνής καταδίκη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε τη βαθιά του αποστροφή για τις επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη συγκεκριμένη ομάδα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ.

Από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό πως υπήρξε συνομιλία με τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί και πως το Παρίσι είναι έτοιμο να στηρίξει τις δυνάμεις που αμύνονται στο Ιρακινό Κουρδιστάν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι θα περιλαμβάνει αυτή η στήριξη.

Παράλληλα, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον επισπεύδει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους πεσμεργκά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v