Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας στην Κύπρο

Οι Moody’s σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα μειωμένα εισοδήματα έχουν περιορίσει το αξιόχρεο των κυπριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια. Απίθανο να υπάρξει ανάκαμψη το 2015.

Moodys: Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας στην Κύπρο

Καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κτυπά σήμερα ο οίκος Moody’s, θεωρώντας υψηλή την πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου μεσοπρόθεσμα.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση της Κύπρου μετά την έκδοση χρέους στο εξωτερικό και μετά την επιτυχή έκδοση κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου, ο οίκος αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ότι η αξιολόγηση Caa3 με θετικό outlook «αντανακλά τους συνεχιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους σε σχέση με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, όπως και το συνεπακόλουθο αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα».

Ο οίκος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές είναι να βοηθήσουν τις κυπριακές τράπεζες να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα NPLs που έχουν φθάσει το 45% του συστήματος και των οποίων το ένα τρίτο είναι δάνεια νοικοκυριών.

Στα δημοσιονομικά, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από 3,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 2% το 2013 ξεπερνώντας τους στόχους της τρόικας. Επίσης, η κυβέρνηση έχει πρόσφατα βελτιώσει το προφίλ χρέους της με την αποπληρωμή ομολόγου που θα έληγε το 2017, με έσοδα που προέκυψαν από προσφυγή στις διεθνείς αγορές.

Εντούτοις, οι Moody’s σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα μειωμένα εισοδήματα έχουν περιορίσει το αξιόχρεο των κυπριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια. Αν και η ανταγωνιστικότητα κόστους έχει βελτιωθεί, δεν έχει μετατραπεί σε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος θεωρεί απίθανο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη πριν το 2015. Αν και το 2013 η οικονομική συρρίκνωση είναι πιο ήπια από ότι αναμενόταν, η ύφεση μπορεί να επιμηκυνθεί σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, μειωμένων μισθών, διάβρωσης των αποταμιεύσεων και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Οι κυπριακές αρχές και η τρόικα προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα των υψηλών NPLs. Ο οίκος θεωρεί υψηλού ρίσκου το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, κυρίως λόγω των χαμηλών διαβαθμίσεων των τραπεζών και του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού συστήματος, που το Μάιο του 2014 αντιστοιχούσε με το 485% του ΑΕΠ.

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ο οίκος σημειώνει ότι οι δράσεις των κυπριακών αρχών και της τρόικας για μείωση των NPLs δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v